fbpx

Cum sa investesti in cel mai eficient mod posibil

Salut aventurierule, sper ca ti-ai pregatit cafeaua sau ceai-ul caci acesta va fi un articol foarte lung in care voi descrie pe scurt si foarte concentrat in ce investesc, cum investesc si de ce este optim pentru mine.

Disclamer

NU recomand nimanui sa investeasca asa cum o fac eu. Fiecare investeste in ceea ce vrea si cum crede de cuviinta. Nu sunt nici consultant financiar, nici planificator financiar. Banii tai, treaba ta ce faci cu ei. Tot ce zic in acest articol si pe acest site este parerea mea personala.

Singurul avantaj pe care il puteti considera ca il am, este un link afiliat catre broker-ul pe care eu il folosesc. Insa acest avantaj este absolut minuscul, plus ca un resident roman nu il poate folosi. Poate fi folosit insa de rezidenti belgieni sau francezi si mi se pare ca primesc atat eu cat si cel care ar folosi broker-ul utilizand link-ul meu 20 euro. Whatever…nici nu stiu de ce l-am pus sincer.

Produsele si metodele mentionate in acest articol sunt optimizate din perspectiva residentului roman in Belgia! Sau a rezidentului Belgian in general.

Multe concepte se pot aplica si residentului Roman, dar nu in totalitate. Pentru residentul Roman lucrurile sunt usor diferite, insa lucrez la un curs video gratuit si pentru residentul Roman, asa ca nu trebuie decat sa aveti putintica rabdare. In plus acest curs va fi MULT mai detaliat.

Introducere

Ca investitori nu putem controla piata bursiera, dar putem controla taxele si comisioanele.

Domnule CarutaCuBani, care este diferenta intre taxe si comisioane ?

Comisioane

Comisioanele sunt platite ca sa ni se faca un serviciu. De exemplu broker-ul prin care trecem ca sa investim pe bursa poate cere un comision de tranzactionare. Sau fond-ul in care investim are un comision de administrare etc. Aceste plati pot fi interpretate ca si costuri din perspectiva investitorului.

Taxe

Taxele reprezinta sumele de bani pe care le platim in general pe profit. De exemplu daca primesti dividende pentru ca detii actiuni la o companie, cel mai probabil vei fi taxat. La fel de probabil este sa fii taxat si daca vei cumpara o unitate de fond la 100 EUR si o vinzi la 110 EUR. In acest caz taxa se va aplica pe profit, adica pe 10 EUR.

Astfel, este de datoria noastra, a investitorilor de a minimiza taxele si comisioanele pe care le platim deoarece acestea ne mananca din profit.

Cum investesc

Personal, principiul investitional pe care il urmaresc este acesta: investesc in medie ponderata pe capitalizare globala.

M-ai terminat, ce inseamna medie ponderata ? Dar capitalizare globala ?

Capitalizare

In termeni foarte simpli, daca ne referim la capitalizarea unei companii acest lucru nu inseamna altceva decat valoarea acelei companii in bani.

Medie ponderata

Hai sa luam ca exemplu compania Facebook, o companie imensa. Aceasta companie are o capitalizare de aproximativ 0.94% din suma capitalizarii tuturor companiilor la nivel global din developed markets.

Ce inseamna developed markets ?

In principiu pe piata avem 3 tipuri de piete

  1. Developed markets – insemnand statele foarte puternice economic (SUA, Germania, UK , Japonia etc)
  2. Emerging markets – state cu potential mare economic (China, India, Brazilia, Rusia etc)
  3. Frontier markets – state care nu prea conteaza. Ai ghicit, aici intra Romania

Revenim, Facebook are o valoare de aproximativ 0.94% din toata valoarea insumata a companiilor prezente in developed market. Eh, fix 0.94% din portofoliul meu vreau sa investesc in Facebook.  Netflix de exemplu are o capitalizare de 0.34% din toata piata developed market, deci vreau sa bag 0.34% din portofoliul meu de actiuni in Netflix. Si tot asa pana iau la mana toate companiile, care sunt cam 1650 in developed markets.

Wow, investesti manual in 1650 companii ?????

Bineinteles ca nu aventurierule. Ma folosesc de indexi. Vom intra in detalii un pic mai incolo.

Insa eu nu vreau investesc pe medie ponderata pe capitalizare doar in developed markets. Vreau sa includ si emerging markets pe actiuni, caci am si aici aproximativ 2050 de companii cu potential gen Samsung, Tencent etc. Astfel, valoarea Facebook din portofoliul meu pe actiuni nu va fi de 0.94% ci nitel mai putin.

Vom vedea nitel mai incolo cum facem asta.

In ce investesc

In indexi

Personal investesc in indexi, mai exact in ETF-uri

Ce este un index, respect un ETF ?

Un index pur si simplu include tot ponderat pe capitalizare un anumit grup de companii. De exemplu avem S&P500 care contine ponderat primele 500 companii din SUA. Componenta acestui index se modifica trimestrial/semestrial. Daca de exemplu o noua companie intra in top 500 SUA, iar o alta iese din top 500, acest index se va updata.

Un ETF, este un exchange traded fund. Adica un fond tranzactionabil pe bursa care pur si simplu urmareste un anumit index.

Avantajul ETF-ului

Avantajul ETF-ului este ca nu trebuie manage-uit activ. Asta inseamna ca nu ai nevoie de o armata de analisti financiari sau manageri de fond care sa incerce sa gaseasca cele mai bune achizitii. Acest lucru se traduce prin comisioane mult mai mici pentru investitor.

Daca un fond mutual manage-uit activ poate avea un comision de administrare de peste 2.5%/an din activ de exemplu pentru world market, acelasi tip de ETF poate avea un comision de 0.2%/an din activ.

Aceeasi poveste cu comisioane mari se aplica si asigurarilor de tip unit linked. Ca regula generala, sa vedeti daca se merita sa investesti in fonduri manage-uite activ sau asigurari de tip unit-linked, puteti urma referintele urmatoare:

  • Daca pentru piata bursiera world market, comisionul de administrare total este mai mare de 0.2%/an din activ, as fugi de o astfel de investitie deoarece atat este un comision actual al unui ETF pe world market.
  • Daca pe piata bursiera emerging market, comisionul de administrare total este mai mare de 0.18%/an din activ, iar as fugi de o astfel de investitie deoarece atat este un comision actual al unui ETF pe emerging markets.

In plus, fondurile mutuale manage-uite activ si asigurarile de tip unit linked pot avea si sume mari de subscriere. Trebuie verificat si acest lucru.

Oricum, sunt convins ca nu veti gasi vreun fond mutual manage-uit activ sau o asigurare de tip unit linked cu comisioane mai mici decat cele prezentate mai sus si cele pe care le consider corecte. Daca vrei sa vezi efectul comisioanelor te rog sa citesti acest articol. Spoiler: it is HUGE.

Ca regula generala insa, nu luati sfaturi de investitii de la consultanti financiari care au interes  direct (primesc bani) daca va vand un anumit produs.

Nu trebuie sa ma intelegeti gresit. Si fondurile mutuale sunt bune, insa intr-un alt context. Acestea sunt utile pentru persoanele care au foarte multi bani la dispozitie de investit (in general peste 500.000 EUR) si negociaza direct cu banca comisioanele. Aceste persoane pot intr-adevar, sa atinga randamente nete superioare.

Nu toate ETF-urile sunt bune.

Desigur, nici toate ETF-urile nu sunt bune. Trebuie sa ne uitam la componenta, la assets under management (AUM) ca sa avem spread mic si fluiditate pe piata, la tipul ETF-ul daca chiar contine acele companii de sub index sau se joaca cu diverse produse mai complicate simuland detinerea lor, daca istoric vorbind are deviatia mica fata de index etc.

Voi aborda astfel de detalii in alte articole viitoare.

Ce broker folosesc

Eu folosesc DeGiro. Este de departe cea mai ieftina varianta pentru Belgia. Apropo, tocmai am introdus sub numele DeGiro acel link afiliat mai sus mentionat.

GRIJA mare insa pentru ca ei au 2 tipuri de conturi.

  1. Custody
  2. Basic

By default ei recomanda basic. Eu NU am deschis un astfel de cont basic. In acest tip de cont, practic dai dreptul lui DeGiro sa-ti imprumute actiunile detinute de catre tine catre terti. FOARTE PERICULOS.

Eu folosesc cotul de tip Custody. Pe scurt, intr-un astfel de tip de cont actiunile mele vor fi sigure puse intr-un custodian. Cu alte cuvinte chiar daca DeGiro da faliment, eu sunt safe.

Dezavantajul contului de tip Custody este ca DeGiro cere o mica taxa pe procesarea dividendelor. Aceste lucru insa nu ma deranjeaza deloc pentru ca vei vedea mai incolo cum o evit.

Domnule CarutaCuBani, ai zis ca ai comisioane mici prin acest broker. Ce inseamna comisioane mici ?

Comision de tranzactionare, respectand anumite reguli: 0. Comision de administrare cont anuala: 0.

Practic singurul comision pe care il platesc este de acces la bursa, care este de 2.5 EUR pe an.

Rezident in Belgia

Marele dezavantaj al meu este ca sunt taxat drastic ca rezident Belgian la primirea dividendelor.

Daca cumpar actiuni la o companie din SUA de exemplu, iar acea companie imi da dividend 1 dolar, voi primi in Belgia 0.85 dolari (15% taxa – foreign investor withholding tax). Apoi Belgia ma va taxa cu inca 30%. In final voi ramane cu 0.595 dolari.

Apropo, strategia de a cumpara doar actiuni individuale care distribuie dividende se numeste DGI (dividend growth investor). Acestea poate fi o strategie buna pe care am luat-o initial in calcul, insa pentru un resident Belgian, no way. Astfel, am abandonat repede ideea.

ETF-uri in care investesc.

iShares Core MSCI World UCITS ETF

Acest ETF urmareste indexul MSCI WORLD si are total expense ratio (TER): 0.2%/an din activ. TER = acea taxa anuala totala de administrare.

De ce acest ETF ? Pe scurt:

  • Are acoperire globala (peste 1600 companii)
  • Are AUM imens deci am lichiditate si nu am spread mare
  • Intra in categoria de CORE de la iShares
  • Are TER mic
  • Iau varianta cu acumulare de dividende
  • Domiciliat in Irlanda
  • Il cumpar in EUR
  • etc

Ce inseamna acumulare ? Ce inseamna CORE ? Ce inseamna AUM ? Irlanda ?

Rabdarica. Explic un pic mai incolo.

Acest ETF insa nu contine tot world market. El include doar developed markets, excluzand emerging markets. Mai mult decat atat, nici macar developed markets nu-s complete. Small cap-urile nu sunt incluse.

Astfel, ca sa am acoperire globala pe actiuni trebuie sa caut inca 2 ETF-uri:

  • emerging markets
  • small caps pe developed markets

iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF

Acest ETF urmareste MSCI Emerging markets, avand un TER de 0.18%/an. L-am ales din aceleasi motive ca pe IWDA.

iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF

Acest ETF urmareste MSCI world small cap, avand TER 0.35%.

Alocarea actiunilor

Ca sa am o alocare ponderata pe capitalizare globala corecta trebuie sa investesc in proportiile urmatoare:

  • 75% msci world
  • 10% msci emerging markets
  • 15% msci world small cap

Cum evit comisioanele / taxele

TER mic

Cel mai mic TER posibil de pe piata globala care sa respecte conditiile optime de evitare a taxelor pentru un rezident Belgian.

AUM mare

Asset under management (AUM) mare inseamna spread mic. Adica diferenta dintre pretul la vanzare si pretul la cumparare este extrem de mic.

Cumpar de pe bursa din Amsterdam

Desi, trec prin bursa din Belgia, cumpar de pe Amsterdam deoarece platesc taxa minima bursiera. In Belgia platesti o taxa bursiera cand cumperi orice produs de pe bursa (cu mici exceptii).

  • Cand cumperi produse financiare listate in Belgia platesti 1.32%
  • Cele listate in EEA, dar NU si in Belgia 0.12%
  • Cele listate in afara afara EEA 0.35%

Evident, eu am facut astfel incat sa ma incadrez in varianta de 0.12%.

Zero comision de tranzactionare

Cumparand anumite ETF-uri prin DeGiro, nu platesti nimic pentru o achizitie pe luna. Cu alte cuvinte prima achizitie din luna este gratis. Si urmatoarele din aceeasi luna sunt gratis cu conditia sa fie peste 1000 EUR si in acelasi sens (cumparare sau vanzare).

Irlanda

ETF-urile sunt domiciliate in Irlanda. Practic profit de ideea de tax heaven, Irlanda fiind un fel de tax heaven pentru fonduri.

Sa luam de exemplu ETF-ul ce urmareste MSCI World Market. Daca iti mai aduci aminte am zis ca acesta detine actiuni in mii de companii. Acest lucru inseamna ca ETF-ul va primi dividende de la multe din companiile din componenta lui, respectiv din toate tarile prezente in developed markets.

Aceste dividende insa vor fi taxate in functie de acordul dintre Irlanda si toate celelalte state. Fiind un fel de tax heaven, Irlanda a negociat super bine cu toate statele lumii acorduri de reducere a impozitarii pe dividende. Cu alte cuvinte, dividendele sunt taxate mai putin, deci noi ca investitori vom primi mai mult.

Wow, super tare!

Asta nu-i nimic aventurierule. Pe langa acest lucru, Irlanda, ca tax heaven, se respecta si nu cere taxa de foreign investor withholding tax. Cu alte cuvinte, Irlanda da mai departe dividendele investitorilor straini neaplicand nicio taxa pe ele.

Deci am evitat-o si pe asta. Nu mai ramane decat sa evit taxa de 30% din Belgia.

ETF-uri cu acumulare

In Europa exista doua tipuri de ETF-uri cand vine vorba despre dividende

  1. Cu distribuire
  2. Cu acumulare

Cele cu distribuire, varsa dividendele semestrial/trimestrial in contul investitorului. Problema este ca apoi statul de rezidenta al investitorului vede ca a primit dividende si incepe sa-l taxeze. In Belgia este 30% taxa dupa cum ziceam.

Cele cu acumulare, investesc dividendele direct in fond fara sa mai treaca dividendele prin contul investitorului. Astfel, investitorul a scapat de taxa pe dividende. Mai mult decat atat, daca investitorul are taxa de tranzactionare, a scapat si de aceasta daca ne gandim ca investitorul ar fi vrut sa reinvesteasca dividendele profitand astfel la maximum de puterea dobanzii compusa.

Astfel, am ocolit si taxa de 30% pe dividende si taxa de procesare a dividendelor de catre DeGiro. Doua dintr-o lovitura.

Taxa pe profit

In Belgia, daca detii mai mult de 6 luni de la cumparare un ETF/Fond nu platesti nicio taxa pe profit la vanzare atat timp cat fondul/etf-ul nu detine mai mult de 25% obligatiuni.

Eu respect toate aceste lucruri deci fix 0 taxa pe profit.

De ce ETF si de ce aceasta metoda ?

De ce ETF in afara de faptul ca evit toate aceste taxe, iar comisioanele reprezinta doar o fractiune din cele practicate de fondurile mutuale manage-uite activ, respectiv asigurarile de tip unit linked ? Este cel mai sigur mod posibil de a investi.

Imagineaza-ti ca detii actiuni la Apple. Daca Apple da faliment ai pierdut tot. Daca ai actiuni 50-50 la Apple – Facebook iar Apple da faliment, tot ai pierdut 50%.

Acum imagineaza-ti ca detii piata globala. Daca Apple da faliment pierzi o parte insignifianta din portofoliu. Abia daca o simti. Mai mult decat atat, daca Apple da faliment, alta firma renaste si ii va lua locul. Acea firma va fi inclusa in componenta indexului tau global, caci daca o firma scade indeajuns de mult, alta ii ia locul automat in index. Aceasta ajustare se face semestrial.

Cu alte cuvinte, singurul mod in care ai pierde tot prin aceasta metoda de utilizare a etf-urilor globale alocate in medie ponderata ar fi ca planeta sa se duca naibii: catastrofe naturale, asteroizi ce ne viziteaza, extraterestrii suparati pe noi etc. In aceste cazuri cred ca investitiile si banii in general vor fi ultimile noastre probleme ca omenire.

Dezavantajele metodei mele

Bineinteles ca metoda mea are si dezavantaje. Principalele ar fi urmatoarele:

  1. Investitiile nu cresc cu un ritm accelarat. Nu profiti de companii punctuale, individuale care poate au cresteri spectaculoase. Investitiile vor creste odata cu economia globala. Probabil pe undeva pe la 7-9% pe an long term.
  2. Este boring. Studiezi intens inainte sa te apuci sa investesti, iar apoi totul merge pe automat. Investesti lunar suma X si…cam aia e. Tot procesul dureaza cam 3-4 minute pe luna.
  3. Nu primesc dividendele in mana, evitand taxa de 30% din Belgia. Eu n-am nicio problema cu asta caci practic investitia in sine creste mai rapid. Sunt insa alte persoane la care poate aparea efectul psihologic de genul: ok, investesc lunar, imi creste portofoliul frumos, dar nu primesc nimic in mana (dividendele).

Lucruri ce merita mentionate

Articolul a devenit deja mult prea mare si sincer nu stiu cine va avea rabdare sa-l citeasca. Cu toate acestea nu-l pot incheia fara sa mai mentionez 2-3 lucruri, chiar daca nu mai am spatiu sa intru in detalii.

Investesc long-term

Aplicand aceasta metoda, nu are sens sa faci investitii pe bursa pentru doar 1-2 ani. Investitiile mele sunt pe o perioada lunga, de 10-15-20-30 de ani etc.

Alocare actiuni – obligatiuni

Nu investesc doar in actiuni. O fac si in obligatiuni, tot medie ponderat la nivel global.

Cat la suta din portofoliul ai actiuni si cat obligatiuni ?

80% actiuni 20% obligatiuni. In ultimul an insa, am schimbat usor strategia din cauza preturilor si dobanzilor dezavantajoase a obligatiunilor la nivel global. Astfel, in loc de obligatiuni am bagat banii in high yield savings accounts. In Belgia ai dobanda netaxata de 1.2% in astfel de conturi.

N-am spatiu sa fac acum analize, dar acest 80-20 nu este intamplator. Este practic alocarea optima, obtinand randamentul maxim corelat cu riscul minim. Voi scrie la un moment dat un articol doar despre asta.

Apropo, consider ca obligatiunea reprezinta unul din vehiculele financiare cel mai greu de inteles. Nu va lasati pacaliti, este foarte complex, mult mai complex decat actiunea. Observati deja ca in acest articol aproape ca nici nu le-am atins. Nici macar nu v-am dat exemplu in ce investesc doarece mi-ar trebui o carte sa scriu de ce fac acest lucru. Tinteti minte doar ca si obligatiunile pot fi periculoase si conteaza daca investesti in obligatiuni la nivel global pe tipul corporativ sau guvernamentale de exemplu. Va las insa cu pont: ar fi inutil de riscant sa investesti in obligatiuni corporative utilizand metoda descrisa de mine.

Hedging

Nu fac hedging pe actiuni, dar fac pe obligatiuni. Tot prin articolele viitoare va voi si demonstra de ce aceasta strategie este cea optima, maximizand randamentele si reducand riscurile.

Fac rebalansare

Am zis ca am 80% actiuni 20% obligatiuni.

Sa presupunem ca vine o criza iar actiunile scad mult. Scazand valoarea actiunilor, alocarea portofoliului meu se poate schimba chiar si la 65% actiuni si 35% obligatiuni de exemplu. Apropo in aceste perioade in general obligatiunile chiar cresc.

Astfel ma apuc si fac rebalansare. Vand obligatiuni si cumpar actiuni pana cand alocarea portofoliului meu redevine la 80-20.

Domnule CarutaCuBani, nu inteleg de ce aceasta rebalansare ?

Pentru ca tocmai am vandut scump (obligatiunile) si am cumparat ieftin (actiunile). Imi permit sa fac acest lucru, fara sa am riscul de a pierde valoarea completa a actiunilor deoarece investesc la nivel global. Daca as fi investit doar in 10 companii de exemplu, ar fi extrem de riscanta aceasta metoda de rebalansare.

Acelasi lucru il fac si invers. Sa presupunam ca investesc 1.000 EUR lunar din Ianuarie pana in Decembrie. 800 EUR in actiuni si 200 EUR in obligatiuni, adica 80-20. Pot observa, daca sunt pe o piata de tip bull (adica actiunile cresc), ca in Decembrie, desi am investit in proportie de 80-20, portofoliul meu are o alocare de 90-10.

De ce ? Pentru ca actiunile au crescut ca valoare mult mai repede fata de obligatiuni. Astfel, iar fac rebalansare. Vand actiuni si cumpar obligatiuni pana revin la 80-20. In acest caz am vandut iar scump (actiuni) si am cumparat ieftin (obligatiuni)

Ar fi mai multe de zis despre aceasta rebalansare dar ma opresc aici.

Home biased

Iau in calcul si home biased-ul. Am zis ca investesc global. Insa locuiesc intr-o anumita tara, nu global.

Astfel, sa presupunem ca locuiesc in Belgia, dar investesc global. Daca in urmatorii 20 de ani economia Belgiei merge ca racheta ? Cu alte cuvinte mult mai accelerat fata de economia globala ? Atunci, eu as ‘pierde’ din puterea mea de cumparare si din valoare a portofoliul meu fata de conationalii mei Belgieni.

Mai mult decat atat, putem sa ne referim la home biased chiar si la nivel de continent.

Aceste topic este unul extrem de complex pe care il voi aborda in mai multe articole in care vom face calcule, simulari, vom utiliza tool-uri specializate etc.

Momentan este indeajuns sa mentionez ca trebuie luat in calcul.

Concluzie

Aceasta este in mare metoda mea de investire a banilor pe bursa. Fiecare cifra, procent, alocare, produs, a fost ales si studiat extrem de atent. In spate sta o munca imensa de analiza. Cu timpul, usor usor, voi scrie in detaliu despre fiecare.

Despre astfel de lucruri vorbesc in sedintele mele de coaching 1-1 gratuit.  Am avut deja ocazia sa vorbesc pe indelete cu 6 din cei 9 alesi. Sunt fascinat de fiecare in parte. Sunt niste persoane absolut minunate cu care imi face o deosebita placere sa vorbesc. Sincer, consider ca nu numai ei invata de la mine, dar si eu de la ei. Au experiente de viata incredibile si pasiuni de la care cu siguranta voi invata multe.

Pentru conationalii mei romani cititori ai acestui blog, rezidenti in Romania, nu va faceti griji. Asa cum ziceam, ma voi ocupa si de voi pe indelete. Putina rabdare. Va spun doar ca lucrurile s-au pus in miscare cu o viteza accelerata.

Daca va plac articolele mele si vreti si voi sa fim cat mai multi romani care stiu sa faca diferenta dintre o investitie buna si una proasta, nu ezitati sa share-uiti. Mi-ar face o deosebita placere ca romanii sa intre in topul statelor cu cele mai multe persoane educate financiar pe partea de investitii personale. De fapt, undeva ascuns, acesta ar fi idealul meu ultim.

Ciao si pe curand.

97 thoughts on “Cum sa investesti in cel mai eficient mod posibil”

  1. Dragă domnule Căruța cu bani, începător fiind, mă pierd uneori, deci mai am multe de învățat. Dar mă bucur foarte mult că am de unde învăța. Te urmăresc cu interes, faci un lucru foarte bun. Multe salutări.

  2. Multumim inca odata pentru toate aceste informatii, pentru mine, investitor in RE si BVB de 10 ani, sunt absolut remarcabile.

    Cu stima, asteptam date referitoare la Romania asa cum ai mentionat la sfarsit:-)

    1. Ai dreptate, este lunar. Am sters paragraful cu 0.1%/an. Atunci este enorm 0.1% pe luna. Iesi mai ieftin sa-l replici singur 🙂

      1. Speram ca m-am inselat, nu am background financiar si credeam ca nu am inteles pdf ul lor. Pacat, poate va aparea unul si concurenta va duce la scaderea comisioanelor.

  3. imi place cum ai argumentat!

    Am inceput sa incasez dividende, mi se pare extraordinar ca intrai pe contul degiro vreo 15min – maaxim 30 min anul asta si deja am ‘castigat’ o suta si ceva de euro – cele mai bine platite 30 min din viata mea 🙂

  4. Thanks! nice piece of info.
    FYI: ce ciudat mi-au sunat in limba romana [la inceput] cuvintele “actiuni si obligatiuni”, de parca sunt actiuni/fapte concrete sau obligati/fortari. Fata de “shares and bonds”, LOL 🙂

  5. Articol prea mare?!? Mi s-a parut prea scurt. A atins atatea zone de interes incat l-am citit pe nerasuflate. Am studiat si eu zilele astea DeGiro, insa destul de complicat cu contul bancar din Romania.

    Nu ma impacientez insa, si astept cu relativa rabdare articolele cu specific romanesc. 🙂

    Multumesc pentru articol!

  6. Foarte uil si acest articol, la fel ca toate celelalte.

    Cat despre dimensiunile lui, nu cred ca e motiv de ingrijorare, asa cum ai spus – “investitiile long-term necesita putin timp”, DUPA ce deja te-ai informat temeinic, astfel incat faptul ca articolele sunt lungi mi se pare de fapt un lucru bun. Poate ar merge la final un fel de “dictionar” pentru termenii folositi, astfel incat, incetul cu incetul sa putem asimila mai usori toti termenii noi.

    O zi faina,
    Mihai

  7. Articol practic si la obiect.As dori sa stiu ce comisioane ar reduce profitul investiției făcute in Romania:comisioanele brokerului, comisioane de întreținere cont,de tranzactionare etc.Pe de alta parte am o oferta cu dobanda 8% de la un CAR ,care investitie credeti ca ar fi mai profitabila?

    1. Buna Diana, sincer nu stiu pe ce legi functioneaza CAR-urile, deci nu imi pot da cu parerea. Probabil ca una din legi este cea a IFN-urilor, dar sigur functioneaza si dupa alte legi…

      Cand vorbim de investitii nu trebuie sa ne uitam doar la profitabilitate (randament). Randamentul trebuie intotdeauna corelat cu riscul.

  8. Excelent articol! Ar fi fost bine sa fi avut astfel de info condesata acum vreo 6 luini :), insa e ok si acum….
    – Despre alocare…. stiu ca nu ai epuizat subiectul, insa din cate am citit alocarea se face si in functie de varsta, adica cu cat esti mai tanar (cazul tau 🙂 ) cu atat investesti mai mult in actiuni si mai mai putin in obligatiuni…. iar cu timpul, cresti procentul de obligatiuni, in defavoarea actiunilor… ori e valabil doar daca cumperi actiuni individuale, nu si ETFs?
    – si despre re-balansare, de cate ori pe an faci? de asemenea, am citit (autori americani, nu stiu daca asta e relevant) ca e indicat cam o data la 6 luni…parerea ta care e?

    1. Merci iuliaBe.

      Intr-adevar, alocarea este un topic complex. Nu pot intra in detalii intr-un comment, dar 80-20 este dpdv matematic incontestabil ideal daca facem o corelatie intre randament si riscul asociat luand in ecuatie istoria disponibila. Altfel, da, poti include si varsta, dar aici este o alta discutie.

      Rebalansarea o faci de cate ori ai nevoie. Nu sunt de acord cu 6 luni, sau orice alta perioada fixa sincer. Totul depinde de piata. Pe timp de criza o poti face chiar si lunar, in functie de gravitatea crizei. Pe timp de crestere lenta la un an sau mai rar etc.

  9. Excelent articol! Te-am descoperit de 2 saptamani dar articolele tale sunt ”spot on” cum ai spune tu. Sunt incepator in ale investitiilor si ceea ce scrii ma ajuta mult sa inteleg cum ar trebui investit. Astept cu interes maxim articolul care se aplica rezidentilor romani.

  10. Sunteti genial. Sunt la primele arme in ale investitiilor dar absorb toate informatiile ca un burete.
    Vreau sa investesc la bursa si sunt la capitolul studiu si analiza, dar constat ca informatii si sfaturi concrete nu stiu de unde sa le iau.
    Daca sunt rezidenta in Italia pot folosi DeGiro? Stiti daca sunt aceleasi taxe si comisioane ca pentru Belgia?

    1. Buna Simona, merci pentru apreciere.

      Da, poti folosi DeGiro ca rezident italian. Nu sunt aceleasi taxe insa. In italia aveti 26% taxa atat pe dividende cat si pe profit. Ca rezident Italian este avantajos sa investesti in ETF-uri cu acumulare caci eviti taxa pe dividende (nu se taxeaza dividendele reinvestite direct). Italienii au 2 tipuri de impozitare in functie de ETF. Cele care sunt UCITS sunt mai avantajoase. Taxa pe obligatiuni poate fi mai mica (12.5%) pentru anumite tipuri de obligatiuni (italiene si alte tari cu care italia are acord de schimb de informatii).

    2. Buna ziua,Simona.Voi expune acum un aspect ,extrem de important din punctul meu de vedere si in acest sens sunt curios sa aflu si parerea autorului acestui articol,pe care il felicit pentru buna sa intentie.
      Si eu sunt in Italia de peste 20 de ani si am investitii in Tara.Atentie ! A nu se confunda rezidenta (posesia unei carti de identitate italiene -avand sau nu-inclusiv cetatenia acestei tari ) cu rezidenta fiscala ! Sa ai rezidenta fiscala romana este de departe un avantaj enorm fata de rezidenta fiscala italiana.De ce ? Pentru ca in Romania dividendele sunt impozitate cu doar 5% fata de 26% in Italia ! Impozitul pe castigul de capital marcat este impozitat cu 10 % in Romania,in timp ce ,in Italia este impozitat tot cu 26%. Iar la sume investite mari,pe un timp suficient de lung- multi ani de zile -diferentele sunt colosale !
      Legat de rezidenta fiscala….Daca in Romania platesti vreun impozit,ai in proprietate vreun imobil sau pur si simplu ai pastrat (asa cum am facut-o majoritatea romanilor plecati) cartea de identitate romaneasca,atunci,pentru fiscul roman ,esti rezidenta fiscal in Romania.Pe de alta parte,Italia te considera rezidenta fiscal in Italia pentru ca ,probabil,muncesti acolo,stai peste jumatate de an si platesti si acolo niste taxe…..Cum nu poti fi rezidenta fiscal in doua tari se stabileste unde esti rezidenta fiscal prin aplicarea acordului de evitare a dublei impuneri.Primul criteriu este existenta unei locuinte la dispozitie.Si aceasta poate fi indiferent-in proprietate sau inchiriata.Daca ai acest lucru atat in Tara cat si in Italia,atunci se merge pe urmatorul criteriu-si anume centrul intereselor tale vitale….Unde ai proprietati,investitii,familia,intentiile viitoare de a trai,etc. De abia dupa aceea,daca nu s-a putut lamuri centrul intereselor tale vitale,rezidenta fiscala se stabileste in functie de tara unde ai locuit mai mult….Binenteles ca Italia,o tara cu o fiscalitate printre cele mai mari din lume ,nu are interes cavtu sa stii acest lucru si implicit,sa platesti la ei impozitele (26% !!! ) inclusiv pentru rezultatele pozitive ale investitiilor facute de tine in afara Italiei !
      Pentru ca un rezident fiscal treuie sa plateasca impozitele pentru castigul facut in strainatate ( deci nu este vorba despre salarii sau venituri asimilate salariilor-care se declara si se impoziteaza strict-doar in tara in care sunt facute-cu foarte mici exceptii) ,ca si cum acel castig l-ar fi facut in tara unde are acea rezidenta fiscala.Daca impozitul platit deja in tara de origine a castigului depaseste impozitul echivalent din tara de rezidenta fiscala,nu mai plateste nimic.
      As da aici cateva exemple pentru ca eventualii cititori sa inteleaga mai bine de ce este mult mai convenabil sa fi rezident fiscal roman. Sa spunem ca un rezident fiscal italian investeste in trei locuri -Italia,SUA si Romania.Binenteles ca va fi obligat sa declare castigul-sa spunem dividende-fiscului Italian.Pentru castigul din Italia plateste automat 26% impozit.Pentru castigul din SUA, 26-15 =11% -unde 15% este impozitul deja platit in SUA ( ma intreb daca acesta nu este cumva doar 10% ).In Italia va trebui sa mai platesti alti 11%. Iar pentru castigul din Romania-unde ai platit impozitul de 5% le vei mai plati italienilor frumosul procent de….da! 21% !!! De ce ? Pentru simplul fapt ca esti ghinionist/ghinionista sa fi rezident fiscal italian…..Dar hai sa vedem aceleasi investitii din ipostaza unui rezident fiscal roman…..care are exact aceleasi investitii in Italia,SUA si Romania…..Pentru aceeasi suma incasata din dividende in Italia plateste cei 26%….Cum in Romania ar fi platit doar 5%,are desigur obligatia declararii acestor venituri ,dar nu mai plateste nimic.Pentru dividendele din SUA a platit acolo 15 % ,in Romania nu mai plateste nimic (in timp ce rezidentul fiscal italian a trebuit sa mai scoata din buzunar 11% pe care sa ii plateasca sub forma de impozit statului italian) ….Iar pentru dividendele din Romania a platit cei 5% ….In timp ce rezidentul fiscal italian mai “scoate din buzunar” frumosul procent de 21%….de platit tot sub forma de impozit statului italian….Pentru cine are ca obiectiv investitional libertatea financiara,care presupune sume importante si un orizont temporal indelungat…..aceste diferente de impozitare vor face sigur,o mare diferenta ! Asa ca ,din nou,atentie la rezidenta fiscala !!!

      1. Multumesc pentru un raspuns atat de complet.
        In Romania platesc impozit pe apartament si masina in timp ce in Italia nu am nimic in posesie. M-am casatoriti cu un italian si locuim cu socrii. Nu avem nimic ca proprietate, exceptie o masina. Lucrez doar 6 luni pe an in sectorul hotelier.
        Acum intrebarea mea: eu unde sunt resident fiscal ?
        Mi-am deschis cont la DeGiro ( unde investesc prin ETF-uri ) si vroiam sa-mi deschid si un cont la Tradeville pentru a investi in companii cu politica de dividend din tara.
        Pentru a investi prin DeGiro ( care este legat de un cont si o adresa din Italia ) apar rezident italian.
        Pentru a investi prin Tradeville ( legat de un cont si o adresa din Romania ) apar rezident roman.
        Sigur ca prefer rezidenta romana pentru avantajul impozitelor mai mici.
        Dar cum pot face in acest caz?
        Unde si cum declar?
        Se poate declara tot in Romania ?
        Chiar daca am deschis cont la DeGiro legat de un cont si adresa din Italia ?
        Sunt incepatoare in investitii si inca nu stiu prea multe referitor la birocratia legata de acestea. Sunt motivata, pasionata si faptul ca am o facultate si un master, sper sa ma ajute sa invat destul de repede despre acest capitol care ma cam depaseste.
        Mi-as dori ( si astept cu mare interes ) un raspuns care mi-ar putea clarifica situata in care ma aflu. Ar fi de mare ajutor.

  11. Multumesc din suflet de raspuns. Pentru un incepator ar fi mai avantajos sa inceapa in Romania sau in Italia in cazul meu? ( gandindu-ne si la taxe, comisioane care incid atat de mult asupra profitului). M-ati putea include si pe mine in lista de asteptare pentru coaching 1-1? M-as hrani cu ” firimiturile care cad de la masa stapanului”.

  12. Interesant articolul.
    Ca recomandare pe viitor, desi nu sunt profesor de limba romana, ar fi placut sa folosim cat mai mult cuvintele limbii romane, acolo unde se poate.
    De exemplu manage-uit = administrat.
    Doar o sugestie. In rest, continua treaba, e laudabila initiativa ta.

    1. Multumesc de apreciere si de feedback Stefan.

      Din pacate insa nu imi voi schimba stilul deoarece mi-ar lua prea multa energie sa ma concentrez pe cuvinte romanesti. Ultimii ani de studiu, plus (aproape) toata viata mea profesionala am lucrat in strainatate in engleza/fr/ger. Pur si simplu nu imi vin atat de usor anumite cuvinte in romana.

  13. Excelent articol, merci!
    Pentru un portofoliu ce contine majoritar MSCI World Index are sens ca un index S&P500 sa faca parte din acelasi portofoliu sau e mai bine doar unul dintre ele?
    MSCI World detine 62.2% din capitalizarea bursiera totala pe USA asta ma face sa inclin ca nu dar TER-ul este de 0.07% fata de 0.20% iar istoric randamentele au fost mai bune pentru S&P500.
    Desigur un indice global are expunere mult mai larga dar si multe companii din S&P500 au acoperire globala.
    De asemenea, am vazut ca ai mentionat IWDA ce este cu acumulare de dividende in USD, fiind in UE nu ar fi mai util cu acumulare in euro ca EUNL?

    Te-am salutat

    1. Buna Nicolae. Nu, nu are sens sa investesti si in S&P500 si MSCI WORLD in acelasi timp decat daca vrei supra-expunere pe SUA. Eu investesc in medie ponderata pe capitaliare globala. Desigur, in trecut s&P500 a avut un randament mai mare. In schimb poti face acelasi pariu doar pe o tara ? Daca in viitor SUA nu va mai fi ce a fost ? Prefer sa nu pariez si sa merg pe piata mondiala.

      In legatura cu moneda fondului ai facut o confuzie. La etf-uri sunt 3 tipuri de monede importante, dar n-am timp sa le explic aici. In fine, ideea este ca si IWDA este cumparat in EUR, la fel ca EUNL. Singura diferenta intre cele 2 este bursa de pe care se cumpara.

  14. Multumesc mult pentru timpul pe care il depuneti pentru a scrie aceste articole! Sunt tanar, cu aproape 0 cunostinte financiare, dar am decis ca a cheltui banii si atat nu e intelept. Pe moment am investit in fonduri mutuale, dar incep sa vad ca poate nu e cea mai buna solutie. Multumesc ca sunteti dispus sa impartasiti cu noi aceste lucruri! Astept cu nerabdare urmatoarele articole!

  15. Salut, am observat ca nu iti place riscul (ceea ce este foarte bine, cum zice si Buffet prin prima sa regula :Don’t loose money),
    insa observ ca esti expus destul de mult pe stocks (actiuni) 60% (chiar daca ai facut o diversificare mare) , bonds (obligatiuni) 10% , si 30% (real estates) imobiliare.

    Ar fi interesant sa faci si o analiza (articol) a portofoliului recomandat de Ray Dalio (All weather portfolio) cand ai timp.
    Acesta a gasit % aproape ideale in urma back testingului a 40 de ani cam asa: 30% stocks (se pot imparti in world, EM si Small daca se vrea) , 40% long term US bonds (aici e discutabil de ce doar US), 15% mid term US bonds , 7,5% gold (aur) , 7,5% commodities (materiale prime).
    As fi curios sa aflu si de ce nu ai mers pe varianta lui Dalio.

    1. Sunt tanar, vreau sa cresc, este normal sa am mai multe actiuni. Nu sunt fan-ul aurului decat de la anumite valori ale portofoliilor. Lucrez in wealth management si am observat cum se procedeaza.

      De asemenea in general nu-mi plac recomandarile de la manageri de fonduri (exceptie unul). In plus, cat de util este sfatul lui Ray Dalio pentru Romani (vad ca multi romani il urmaresc), in conditiile in care spune 40% long term us bonds si 15% mid term us bonds ? 😉 In plus pentru ce etapa a vietii ? Lucrurile-s mai complexe de atat iar Ray Dalio stie, dar scrie ce poate fi citit si inteles rapid.

  16. Excelenta strategie de a micsora la minimum taxele si comisioanele. Felicitari !
    Din pacate pentru Romania … inaplicabila. Sau mai bine zis se adreseaza celor cu un venit mult peste medie.
    Putina lume isi permite sa investeasca minimum 1000 Euro lunar. Putinii brokeri care ofera comisioane de 0.12% pe ETF au grija sa specifice un comision minim de 5 Eur / tranzactie sau comision minim trimestrial impus. In aceste conditii se ajunge la comisioane pe tranzactie si de 2%…. Pentru a atinge pragul de 0.12% sunt necesari peste 4000 Euro/tranzactie…

    1. Intradevar, la **** avem aceasta situatie (care de altfel e cel mai ieftin broker prin care rezidentii romani au acces pe pietele internationale, insa pe Degiro la cumpararea unuia din acele ETF-uri cu comision zero, nu sunteti obligata sa cumparati de minim 1000 de euro (primul meu ETF cumparat a fost 53 euro ,4 unitati x 12 euro) . Regula aia cu minim 1000 de euro este daca, in aceeasi luna cumparati acelasi ETF, ca sa fie din nou cu comision zero, trebuie sa cumparati de minim 1000 de euro de data aceasta.

      Domnul CarutaCuBani: ti-am editat numele borker-ului deoarece nu vreau ca pe acest site sa apara numele vreunui borker pe care nu l-am discutat / analizat eu.

  17. Salut!
    Te rog frumos sa ne lamuresti daca putem investi in Etf urile prezentate de tine ca rezidenti in Romania sau Spania.

    Multumesc frumos.
    Contribui enorm prin aceste articole!

  18. Bună ziua! Aștept cu interes articolul promis despre investiții ca rezident roman.
    Faci o treaba extraordinara și îți mulțumesc pentru efortul depus!

  19. Foarte concis și la obiect, felicitari și multa putere în continuare.

    Explici puțin noțiunile “categoria de CORE de la iShares” “UCITS”.

    Mulțumesc.

  20. Cel mai valoros articol citit de mine in acest domeniu. Cum ti se pare DeGiro folosit de un rezident UK, tinand cont ca vreau sa investesc ca si investitor pasiv o suma de £150-200 lunar pe termen lung de pe un cont Custody? Aici ma refer in special la taxe si comisioane. Mulțumesc!

  21. Eu ma gandeam sa iau ETF-urile sugerate de tine, dar in EUR ( veniturile mele sunt in EUR)
    La un broker din Romania (al carui nume nu il vom pronunta 🙂 ) am gasit:
    – EUNL pt MSCI World
    – AGGH pentru iShares Core Global Aggregate Bond
    – IS3N pentru MSCI emerging markets
    – ISHARES MSCI WORLD SMALL CAP UCITS ETF este WSML insa in USD

    Primele trei listate in Frankfurt, ultimul in Londra (nu stiu daca conteaza prea mult). Ce parere ai despre ideea de a lua doar in EUR? Parca nu mi-as deschide cont in USD doar pentru WSML, insa daca ar merita luate si alte ETF-uri atunci poate ar fi ok..
    Multumesc.

    1. Si eu tot in EUR le cumpar. Nu conteaza foarte mult pe ce bursa le iei, e OK ca-s domiciliate in Irlanda. Sunt foarte bune optiunile tale, gandeste-te si la alocare.

  22. Toate ETFs le ai prin Degiro? Nu este prea riscant să ai toate ouăle într-un singur coș?
    Te-ai gândit la Binck pentru o parte din ele sau Lynx?

    Ar însemna niște taxe extra dar așa cum ai zis pentru imobiliare sa nu fii dependent de o piață anume, dacă ești doar cu un broker nu ești dependent de acel broker? Chiar el și olandez.

  23. Salut,
    Multumim pentru articol, este foarte cuprinzator si chiar ma ajuta. Intr-un mod paradoxal, chiar locuiesc in Irlanda si la unul din locurile de munca am sediu exact in cladirea in care are si MSCI sediul, dar nu am stiut cu ce se ocupa.
    O sa studiez, o zi frumoasa!

  24. Foarte bun articolul, foarte interesant l-am citit de mai multe ori, mi-a raspuns la foarte multe intrebari. Keep up the good work!
    Ps: mai aveam o intrebare, daca cineva face rebalansare nu trebuiesc platite taxele pe profit cand se vand actiunile pentru a cumpara obligatiiunile de exemplu?

    1. Buna Florentin, merci de apreciere.

      Intr-adevar, cand faci rebalansari (in Romania) se platesc taxe daca vinzi pe profit. Ca sa eviti acest lucru, in 99% din cazuri rebalansarile se fac doar investind mai mult intr-un activ decat in celalalt. De exemplu daca in mod normal investesti 8.000 EUR/an in actiuni si 2.000 EUR/an in obligatiuni, in ianuarie anul viitor vezi ca ai mai multe actiuni decat obligatiuni ca valoare, poate undeva la 9.000 EUR actiuni si 2.200 EUR obligatiuni. Atunci pur si simplu investesti putin mai mult in obligatiuni ca sa rebalansezi portofoliul.

      In cazuri critice, precum o criza financiara, unde actiunile cad si cu 30%, atunci se merita chiar si sa iei tax loss pe obligatiuni, caci oricum acestea cresc ca melcul, iar avantajul pe actiuni va fi imens.

  25. Multumesc pentru toate informatiile pretioase.As avea o intrebare:care este riscul daca brokerul intra in faliment?

  26. Salutare,
    In ultimele saptamani, de cand ti-am descoperit blogul, am prins mai mult curaj si sunt acum sigur ca as vrea sa pun ceva bani deoparte in ETF-uri.
    Spune-mi te rog, ce broker recomanzi pt adresa de resedinta din Romania? Din pacate DeGiro nu ne suporta inca 🙁
    Poti sa-mi dai raspunsul si in privat daca nu vrei sa-l scrii aici 🙂
    Mersi frumos si la cat mai multe articole!

        1. @Gabriel, pentru Interactive Brokers si un cont bancar in RO e ok.
          Ca workaround pentru DEGIRO, insa, nu e de ajuns. Am discutat cu cineva de la serviciul clienti: iti trebuie cont bancar, numar de identificare fiscala si nationalitate/cetatenie intr-o tara de pe lista lor. Despre cetatenie eu cred ca a fost o eroare a tipului de la suport.

  27. Minunat post, plin de informatii utile! Multumesc frumos!

    Regula urmatoare e valabila si in Romania?
    “TAXA PE PROFIT
    In Belgia, daca detii mai mult de 6 luni de la cumparare un ETF/Fond nu platesti nicio taxa pe profit la vanzare atat timp cat fondul/etf-ul nu detine mai mult de 25% obligatiuni.”

  28. Daca am resedinta fiscala in ro si investesc in ETF-urile cu acumulare de dividende recomandate in articol, statul roman poate sa taxeze dividendele desi sunt reinvestite automat de etf?

    Multumesc!

    1. Intreb deoarece am citit ca UK si Germania taxeaza dividendele reinvestite in interiorul ETF-ului. Ma intrebam daca e si cazul Romaniei.

    2. Salut, incerc sa gasesc cele mai eficiente variante pt un portofoliu international cat mai diversificat, dar totodata sa controlez volatilitatea si costurile.
      Am vazut ca recomanzi, in repetate randuri etf-ul ishares msci world ucits..nu as avea o diversificare mai buna si un control mai bun al riscului, totodata avand randamente similare.. daca as inlocui etf ul de mai sus cu Vanguard FTSE All-World UCITS ?

  29. Informații foarte utile. Știi care ar fi cel mai bun broker disponibil în România, pentru a cumpăra ETF-uri domiciliate în Irlanda?

  30. Salut Bogdan! La mulți ani! Este nemaipomenit articolul! Mulțumesc pentru informații! Aștept cu interes articolul care se aplica rezidentului roman.

  31. Buna Bogdan! Multumesc pentru articole, le urmaresc cu interes si sunt de mare ajutor. Unde gasesc informatia referitoare la capitalizarea developed markets large companies, capitalizarea small caps, capitalizarea emerging markets? Pentru a rebalansa in functie de evolutie.

  32. Va salut. Am reusit sa deschid cont la brokerul DeGiro, insa din ce am observat doar IWDA mai este free la achizitionat odata pe luna, emergin markets si small cap nu le mai gasesc.
    Folosesti in momentul de fata aceleasi etf-uri?
    Daca nu, ne poti spune si alte variante?

    Multumesc!

  33. Salut Bogdan,

    Ai un blog foarte fain si educativ, mai ales pentru cei incepatori in ale invistitiilor cum sunt eu. Articolul acesta este foarte bine detaliat si documentat. Felicitari pentru asta.

    In functie de cum mai evolueaza piata si situatia in lume in viitor (in niciun caz nu acum) vreau sa imi deschid un cont pe Degiro si sa incep sa investesc si eu in ETF-uri urmand modelul tau, mai ales la inceput.
    Btw, eu locuiesc in Olanda si am vazut ca tu tranzactionezi la bursa de la Amsterdam. Poti sa imi spui care sunt taxele si comisioanele in Olanda pentru astfel de investitii ?

    Multumesc mult si toate cele bune,

  34. Dupa ce se termina partea de acumulare (wealth accumulation) si ajungi la partea de wealth preservation cum planuiesti ca sa folosesti banii mai exact? Vanzare de 4% din portofoliu pe an?

  35. Salut, evident ca intreb si eu de cursul video gratuit pentru residentul Roman pe care l-ai mentionat in articol 🙂

  36. Salut, in acest articol se mentiona despre “curs video gratuit si pentru residentul Roman” – ai mai reusit sa-l publici? Mi-ar placea foarte foarte mult sa-l citesc si un step by step guide cum sa investesc folosind instrumentele enumerate mai sus.

  37. Salutari, as dori sa ma re-intorc in Romania din UK, si potential as putea trai din vanzare-cumparare de actiuni. Stii cumva cum sunt legile in Romania?

    Daca eu sa zicem am 1000 de euro, cumpar niste actiuni care magic cresc la 2000 (sa zicem Tesla :)) ) , am 1000 profit. Dar din astia 1000 as dori sa re-investesc 800 si scot sa cheltui doar 200

    Din puctul de vedere al statulului Roman, platesc taxe pe aia 200 sau pe 1000?
    De asemenea de remarcat ca acest cont are statut special in UK, daca raman in UK as plati ZERO taxe (taxa=0 pentru coturi ISA )

  38. Foarte bun articolul, dar ai un dezavantaj.
    Un singur broker. Dc el da faliment am inteles ca poti recupera numai 20 000 euro?
    Sau la degiro e mai mult?
    De ce nu pui cate 2 ETF pe 3 platforme?

  39. Pe lângă lista ta de ETF, care e f ok, pt suflet vreau sa investesc in IQQH.DE parca, nu stiu dc voi castiga dar cel putin voi contribui.

  40. Da, chestia cu dezavantaj nu e valabilă, se pare ca tot portofoliul e la custode si in caz de faliment al brokerului il poti recupera.
    Asta este o stire f buna( pt mine)

  41. Te salut, Bogdan! Foarte bun articolul! Multumesc!

    As vrea totusi sa-ti semnalez ca indecsi e cu cs, nu cu x, cand vorbesti la plural. La singular, da, e index.

    Bafta! 😉

  42. Super articolul!

    Deși are ceva timp de când este postat, regulile generale mi se par general valabile!
    Îmi pare sincer rău că te-am descoperit oarecum târziu….eram mult mai departe acum!
    Dar îi mulțumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat șansa să aflu de tine, și să încerc să aplic o parte din ideile tale.
    Mulțumesc mult că exiști!

  43. Acum ca G7 (marile puteri capitaliste) au decis 15% minim taxare pe profitul companiilor, sa vedem cum evolueaza shares & dividends. Irlanda avea taxa 12.5% si a cam luat-o barba. taxa mai mare -> profit NET mai mic -> distributie profit (divident) mai mica.

    PS: la cati bani s-au tiparit din vid/cur de mai toate tarile (USA, UE, etc) asteptam inflatie mare -> salarii mari + (posibil) dobanzi bancare mari (mai tarziu). Asa ca dobanzi mari moka (fara risc) scade randament actiini/shares (ce au risc marit).

    Summary: previziuni sumbre pe termen lung privind imbogatirea din joc bursier. Firmele se imprumuta mai scump (inflatie), salarii marite (scade prrofit), taxare marita profit. Ce sa mai.. o feerie! Ban la ban trage si … paduche la paduche <- google translate.

  44. Salutare. Te rog sa ma ajuti cu o nelamurire: cand cumperi ETF, inteleg ca nu detii actiunea in sine, ci doar unitati din acel ETF. Este asta o problema in cazul in care proprietarul acelui ETF da faliment? Multumesc mult!

  45. Salut!
    Vreau sa ma inregistrez pe Degiro, sint la fel rezident in Belgia, dar la moment nu mai ai posibilitatea sa alegi dintre cont basic si custody, dar Basic, Active si Trader. Care dintre ele recomandati sa aleg?
    Multumesc anticipat!

  46. Salut Bogdan,

    Oare cum s-ar “traduce” ponderile de 75,10 respectiv 15% alocate ETF-urilor de acțiuni în condițiile în care 80% din portofoliu erau acțiuni, restul obligatiuni? Practic ponderile se înmulțesc cu 80%?

    Mulțumesc.

  47. Bună ziua, as dori sa înțeleg un lucru: pentru un ETF global de tip acumulare (FTSE), domiciliat in Irlanda, se aplica tot 10% impozit la transfer (vanzare), in Romania?

  48. Domnul Carutacubani,
    Am citit cu mult interes tot articolul pe care l-ai publicat.
    M-as simti extrem de privilegiata daca mi-ai oferi o consultanța de 1:1 gratuit, cum o faci pentru toți ceilalti. Am plecat din Romania in 1988, dupa absolvirea Facultatii de biologie la Cluj Napoca, de origine fiind din judetul Arad.
    As putea reprezenta un capitol din cartea pe care posibil te pregatesti sa o scrii.

  49. Salut, Multumesc de informatia utila chiar si pentru 2022
    Decurand mi-am facut cont pe Degiro. Acum nu mai este optiunea custody account, doar basic, Active Acount si Trader Acount. Pe care recomandati unui incepator?
    Multumesc

  50. Multumim Bogdan Dinu pentru informatie de calitate!😉👍

    Ar fi de mare ajutor sa ne explici putin cum stau lucrurile la moment referitor la brokerul Degiro…
    De la publicarea acestui articol au trecut peste 4 ani iar Degiro nu mai ofera utilizatorilor optiunea de custody account,

    In acest caz ce ne recomanzi:🤔

    1️⃣ Sa ne folosim de optiunile care ni se ofera?
    2️⃣ Sa cautam al broker?
    3️⃣ Ce Broker e cel mai convenabil pentru rezidenti in Irlanda?

    Daca poti sa raspunzi la acest coment,as aprecia mult interventia ta!
    Multumesc

  51. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF e cu acumulare, exista varianta si in Euro si in USD si cuprinde aproape toate activele din portofoliul de mai sus, mai putin Small Cap. In plus nu esti nevoit sa faci rebalansare periodica deoarece se face automat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.