Sal’tare aventurierule.
Nu este niciun mister, drumul catre construirea unei averi importante, high level vorbind, nu consta decat in urmatorii 3 pasi:
- Cresterea venitului activ
- Economisire
- Investirea inteligenta a economiilor
Interactionand cu foarte multe persoane, am observat ca in general cel mai mare gremlin al acestui drum spre independenta financiara sta in economisire. Astfel, voi vorbi astazi putin despre acest aspect, dandu-ma exemplu chiar pe mine in anumite situatii.
Table of Contents
Povara economisirii
Este plin internetul despre sfaturi de economisire, mentionand beneficiile economisirii. Problema este ca suntem oameni si avem dorinte, fustrari, simtim nevoia sa refulam din cand in cand. Nu suntem niste roboti care functioneaza cu strictete dupa niste reguli predefinite.
Scopul si durata
Cel mai mare factor motivant pentru economisire este sa o faci pentru un scop bine definit si de durata relativ scurta.
Domnule CarutaCuBani, ne poti da exemple din viata ta in care ai economisit pentru un scop bine definit ?
Tin minte ca n-am avut nici cea mai mica problema sa economisesc din salariul din Romania stiind ca in curand voi pleca in strainatate la studii si imi vor trebui bani. Eram atat de entuziasmat ca nici n-am simtit cum au trecut cele vreo 6 luni in care puneam fiecare banut deoparte.
Si mai bine imi aduc aminte cand strangeam si numaram fiecare cent pentru inelul ce urma sa fie pus pe degetul celei mai iubite persoane de pe lumea aceasta: pe atunci prietena, in prezent sotia mea (***kiss ya***). Aproximativ 10 luni a durat pana am atins suma necesara.
Urmatoarea aventura in ale economisirii, ceva s-a schimbat. Pe atunci, tinerel fiind, ma aflam pe meleaguri straine impreuna cu sotia. Deoarece ea trebuia sa-si termine master-ul, doar eu lucram, asa ca depindeam de un singur salariu, care nu era nici ala atat de mare, fiind un junior. Singuri prin “strainataturi”, scopul era clar: sa creez un fond de urgenta care sa ne permita sa traim cateva luni de zile in cazul in care imi pierd serviciul. Toate bune si frumoase, insa dupa vreo 6-7 luni a inceput sa ma fustreze ideea de economisire, iar acum realizez de ce:
- In primul rand pentru ca scopul avea o duranta lunga: aproximativ 2 ani de zile. Un delayed gratification atat de lung este complicat de mentinut fara sa iti afecteze starea psihica.
- In al doilea rand scopul era usor vag. Desi bine definit, corect din toate punctele de vedere, sa ai un fond de urgenta nu este ca si cum este o dorinta nascuta in noi in mod natural. Nu se compara cu “vreau un TV cool”, un smartphone, o masina etc.
Coltii ascutiti si veninosi ai economisirii
Am trecut astfel printr-o experienta neplacuta, in care pe plan personal am devenit usor fustrat, avand anumite sentimente de tristete legata de modul in care eram nevoit sa-mi traiesc viata. Realitatea pur si simplu nu se intersecta cu ceea ce imi imaginam eu ca este o viata implinita.
Acesta a fost momentul in care mi-am zis ca nu mai vreau niciodata sa trec prin asa ceva. Mi-am promis ca voi face tot ce imi sta in putinta sa nu mai fiu incoltit de astfel de sentimente si uite asa a luat nastere dorinta Domnului CarutaCuBani de a o lua spre drumul independentei financiare.
Imi era insa clar ca scopul de a deveni independent financiar avea doua mari hibe:
- Oricat de bine ar fi el definit, ramane un scop vag.
- Este de lunga durata, estimarea de atunci fiind ca voi ajunge independent financiar in 12 ani.
Imblanzirea bestiei
Ma aflam astfel intr-o situatia foarte dificila:
- Pe de o parte eram complet devotat economisirii (si a investirii banilor)
- Pe de alta parte voiam sa ma bucur de viata, avand diverse dorinte ce, in mod evident, costa bani.
Domnule CarutaCuBani, ce anumite dorinte aveai ?
Diverse, de la mers la restaurante, la mers in vacante prin hoteluri mai cochete, la a avea o masina noua, clasicul: a avea o locuinta mare, cu 4 camere sa ma lafai in ea etc. As spune dorinte normale, unele superficiale, dar care ma faceau la acel moment fericit.
Citeam pe internet tot ce gaseam legat de economisire. Stiam ca este o prostie sa ai o masina scumpa, o locuinta prea mare, sa mergi la restaurante de fite etc, insa imi era imposibil sa imi reprim aceste dorinte.
Fiindu-mi clar ca le vreau pe ambele — si economisire si sa ma bucur de viata — mi-am schimbat focusul, mindset-ul. Am inceput sa ma gandesc cum ma pot folosi de tot ceea ce este in jurul meu pus la dispozitie de catre societate (job, geografie etc) astfel incat sa nu deraiez de la scopul propus, dar sa fac si ce imi place.
Si uite asa deodata totul s-a schimbat.
Domnule CarutaCuBani, ce s-a schimbat ?
Viata aventurierule, viata. In momentul in care am incetat sa ma mai gandesc la cat de nefericit sunt daca economisesc prea mult, si am inceput sa ma gandesc la cum pot face mici schimbari care sa imi plateasca dorintele by default, cutia pandorei s-a deschis larg.
Domnule CarutaCuBani, exemple ?
Poftim aventurierule:
- Masina: am observat ca daca lucrezi in consultanta ai masina de serviciu by default, deci no brainer ce este de facut. Zis si facut.
- OK, full disclosure: lucrurile nu au fost atat de simple, avand multe povesti, piedici, dar ideea si in special deznodamantul este acelasi.
- Locuinta mare: geoarbitraj. Desigur, lucrez in Luxembourg, dar de ce sa stai in Luxembourg si sa platesti de 3-4 ori mai mult pentru o locuinta cand poti sta la granita intr-o tara vecina, in cazul meu Belgia, la 20-40 de minute (in functie de trafic) de Luxembourg-oras .
- Apropo, de ce sa iei o locuinta noua si sa platesti dublu, cand poti sa iei una varza si sa o renovezi ? Caci exact dublu ar fi costat una noua de aceeasi dimensiune. ***face plam***
- Hoteluri, restaurante etc: de ce sa platesc eu astfel de experiente cand pot merge in consultanta pe proiecte in afara tarii in care am fost angajat ? Practic sa fiu trimis in delegatie.
- Astfel am avut parte de atat de multe hoteluri si restaurante de fite gratos, de mi-a pierit orice pofta de ele acum.
Schimbarea mindest-ului
Stii care este ironia aventurierule ?
???
Acum ca am experimentat toate aceste dorinte, realizez cat de superficiale sunt. Cu toate acestea, fara sa le fi experimentat, nu mi-as fi data seama niciodata. Astfel, imi dau seama cat de greu este pentru o persoana sa realizeze in mod real si sincer ca majoritatea lucrurilor materialiste nu te fac nici fericit, dar nici nefericit.
Astazi, putin imi pasa de restaurante. La naiba, cand ma mai duc printr-un restaurant cand sunt in delegatie (si sunt in delegatie saptamanal…) ma duc fara niciun gram de entuziasm. Am fost in atatea hoteluri de fite ca sincer nici nu imi mai pasa ce hotel este atat timp cat are un pat si un dus. Masina ? Am schimbat zeci de masini, de la VW, BMW, Mercedes, Opel, Camaro, Mini, Citroen, you name it, I drove it. Putin imi pasa acum de masina, atat timp cat ma duce din punctul A in B si are un grad acceptabil de siguranta.
Astfel, ii inteleg perfect pe cei ce nu reusesc sa se abtina din a cheltui multi bani pe tot felul de prostii. Stiu ca oricat ar citi despre aceste topic-uri si oricat ar rationaliza conceptele, nu vor reusi sa fie fericiti economisind. Am fost acolo! Astfel, eu vin catre tine si iti zic: in loc sa te lupti pe doua fronturi, alege sa gasesti solutii astfel incat altcineva / altceva sa plateasca pentru dorintele tale, reusind astfel si sa economisesti (investind banii economisiti), dar si sa iti satisfaci poftele.
Domnule CarutaCuBani, niste exemple pentru ce ai face daca ai fi in Romania ? Exemplele date de tine nu se aplica si in Romania.
Cum sa nu se aplice aventurierule ? In plus nu am dat decat cateva exemple de lucruri “platite de altcineva”, in realitate lista este mult mai lunga. Daca am invatat ceva in toti anii acestia de cariera, este ca totul e negociabil, in special extra-urile de pe langa salariu. De exemplu:
- Masina: cu siguranta poti negocia sa ai masina de serviciu in o groaza de situatii, de exemplu daca esti inginer, lucrezi in audit, manager in orice domeniu etc. Desigur, nu o vei primi ca junior in primii 2 ani de munca.
- Internet / telefon: Mai lucrezi serile / weekend-urile de acasa ? Sau mai ai zile in care face remote work ? Ai nevoie de internet nu ? Nicio problema, negociaza sa iti plateasca compania.Telefonul fizic, dar si abonamentul de telefon + internet. OK, si laptop-ul, calculatorul consuma curent electric, dar n-as merge atat de departe sa cer banii pe curent electric, desi dupa cum vezi, m-am gandit si la asta 🙂 But that’s just me, I’m nuts.
- Haine: trebuie sa vii la munca in costum (de exemplu lucrezi in banca), sau ai nu stiu ce dress code mai special impus ? Cere fara rusine si fara aroganta bani pentru aceste lucruri.
- Geoarbitraj: Oh despre acest lucru doresc sa scriu un intreg articol. Poti face mini geoarbitraj frumos in Bucuresti de exemplu. Sunt anumite zone absolut minunate in Bucuresti, super eficiente financiar si aproape de diverse business centere. De unde stiu ? Investesc in imobiliare in Bucuresti de atat de mult timp ca eu nu mai vad nume de strazi, ci preturi, respectiv chirii de locuinte.
- Hotel-uri, restaurante: Ce am facut eu se poate face 100% si in Romania. Sunt destule companii care angajeaza consultanti ce sunt apoi trimisi in delegatie prin toata lumea asta. Cand lucram in Romania colegii erau plecati tot timpul prin tarile nordice, Canada, America Centrala, de Sud etc. Apoi sunt job-uri de genul “Consultant SAP” ce te trimit la greu in Germania de exemplu. Solutii sunt cu gramada.
- Abonamet sala: Un angajat este mai eficient atat timp cat are un corp sanatos nu ? Compania vrea astfel de angajati nu ? Atunci ce-ar fi sa plateasca pentru acest lucru ?
- etc
Ce este important sa intelegi: este de o mie de ori mai usor sa negociezi cu compania ta aceste extra-uri, deoarece majoritatea devin cheltuieli deductibile pentru companie. In plus, nu este ca si cum se mai platesc o mie de taxe suplimentare ca la tine sa ajunga “in net” beneficiul 😉
De final
Tot ce sper aventurierule, este ca ti-am plantat in minte si o alta solutie, care pentru mine a fost salvatoare: sa-ti platesti placerile vinovate din banii altora, ca sa ai de unde sa economisesti si sa investesti fara nicio fustrare.
Frumusetea este ca gustand din propriile dorinte, vei realiza ca majoritatea sunt superficiale, ajungand in timp sa devii o persoana chiar mai frumoasa si mai echilibrata decat esti astazi.
Iti doresc sa ai parte de cat mai multe cheltuieli, dar platite de altii.
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Salut. Susțin ce spui. Lucrez in România pentru o firmă făină și deseori trebuie să călătoresc. Așa am ajuns sa văd ca acele hoteluri, mașini închiriate și restaurante scumpe nu sunt mare scofala.
Chapeau domnule!
Merci Victor.
Salut! Interesant articolul, dar la partea cu delegatii mi se pare ca amesteci lucrurile. Una e sa mergi in delegatie pe la restaurante/hoteluri si alta e sa mergi cu prietenii/persoane dragi la o masa sau la un hotel in vacanta. Ce vreau sa spun este ca aceasta nevoie nu o suplinesti asa sau doar partial.
Buna Dragos. merci de comentariu. Intr-adevar, mereu ai nevoie de persoanele dragi alaturi pentru o viata implinita, iar acestea nu ai cum sa le inlocuiesti cu toti banii din lume.. Eu am scris insa doar de ideea de dorinte materialiste, pe care vrem sau nu sa recunoastem, toti le avem. Unii in cantitati mai mari, altii mai mici.