Sal’tare aventurierule. In trecut am vorbit despre cel mai ghinionist investitor din istorie asa ca astazi e randul celui mai norocos!
Table of Contents
Time the market
Nu te-ai intrebat niciodata cat de minunat ar fi sa ai un glob de cristal si sa poti investi pe bursa in mod constant de fiecare data pe minime (time the market) ?
Domnule CarutaCuBani, bineinteles ca da. Stiu eu ca asa fac investitorii bani, fac time the market si dau lovitura de fiecare data investind pe minime.
Asa o fi aventurierule ? Oricum ar fi, wonder no more, caci in acest articol ne vom uita la evolutia a 2-a portofolii identice detinute de 2 persoane diferite
- Primul portofoliu este al Mamei Omida. Avand globul de cristal perfect functional si de o acuratete de invidiat (100%), Mama Omida (OM) reuseste sa investeasca MEREU doar pe minime.
- Al doilea portofoliu este al Domnului CarutaCuBani (CCB). CCB are globul de cristal prafuit si mai da rateuri, asa ca a ales sa nici macar nu incerce sa nimereasca minimele bursiere, asa ca investe in mod constant lunar indiferent de ce se intample pe bursa.
Date de intrare
Astfel avem urmatoarea situatie, atat pentru Mama Omida, cat si pentru Domnul CarutaCuBani:
- Buget de investit: 100$ pe luna.
- OM investeste doar pe minime. Pana cand se atinge minimum, OM aduna cash. De indata ce un minim s-a atins, OM baga tot cascavalul deodata, stiind ca e minimum, caci globul de cristal merge brici.
- CCB investeste lunar cei 100$, neavand globul de cristal functional.
- Investitiile se fac pe S&P500
- Investitiile se fac pe 40 de ani, din 1980 pana la final de 2019. Practic de la 25 de ani pana la 65 de ani, “o viata de munca”.
Domnule CarutaCuBani, ce inseamna exact minime ?
Excelenta intrebare aventurierule. Practic am definit ca minim, pretul minim al s&p500 intre doua maxime. Easy peasy lemon squeezy.
Aranjarea scenei de lupta
In primul rand sa ne uitam la cum a evoluat s&p500 din 1980 pana la final de 2019 inclusiv.
Cam asa a evoluat 100$ investita in Ianuarie 1980 si lasata acolo pana astazi. Not bad.
Domnule CarutaCuBani, dar nu este chiar corect punctul de plecare.
Wow, aventurierule, sunt uitmit, continua te rog…
Domnule CarutaCuBani, tinand cont de scenariile descrise mai sus, nu este relevant doar pretul S&P500, ci si dividendele.
Super aventurierule, ma faci mandru, intr-adevar…
Domnule CarutaCuBani, mai mult decat atat, ar trebui sa iei in calcul randamentul real.
Impresionant aventurierule. Se pare ca nu ai citit degeaba atat timp blogul acesta. Intr-adevar, ca sa fie corect calculul, trebuie sa iau real total return + dividende.
Zis si facut.
Bun, acum avem o baza buna de plecare. Ce ne lipseste insa, sunt maximele. Sa vizualizam care sunt toate maximele pe S&P500 in toata aceasta perioada.
Cu rosu am marcat toate punctele ce reprezinta maxime. Practic de fiecare data cand in presa auzi “all time high”. Multe nu-i asa ?
Urmatorul pas…
Urmatorul pas este sa vedem minimele nu-I asa ?
Asa este aventurierule. Vorbaret mai esti runda asta. Imi place de tine, tine-o tot asa.
In graficul de mai sus vedem marcat cu galben punctele ce reprezinta minime. Avem ceva si din acestea.
Nu uita, Mama Omida, le vede pe toate din timp si reuseste sa profite de fiecare punct galben, pe cand subsemnatul, Domnul CarutaCuBani, investeste luna de luna indiferent de situatie.
Rezultatul
Intrebarea intrebatoare este, cine a performat mai bine si cu cat ?
Domnule CarutaCuBani, ce intrebare este asta ? Evident ca OM l-a batut la popoul gol pe CCB….
Intuitiv asa ai zice nu ? Te-ai astept la o diferenta usturatoare. Hai sa n-o mai lungim si sa vedem ce spune matematica.
OMG, Domnule CarutaCuBani, vad bine ? La egalitate ?
Eh, nu chiar egalitate aventurierule. Intr-adevar, Mama Omida, a performat in final mai bine cu aproximativ 5k USD, adica cu fix 1.8% mai bine.
Acesta este finish-ul, un plus de 5.8k USD raportat la vreo 322k USD. Pe parcurs insa vezi ca ba CCB a fost in fata, ba OM.
Iti dai seama aventurierule, 1.8% in 40 de ani pornind de la ideea ca cineva ar avea un glob de cristal si ar investi de fiecare data fix pe minime.
Intelegi acum ce este cel mai important in investitii aventurierule ?
Domnule CarutaCuBani, stai sa imi revin din soc…
Pana iti revii, iti zic eu cu subiect si predicat. Cel mai important in investitii este sa ai bani in piata. Desigur, conteaza in ce investesti, ce alocare ai, ce risc iti asumi, sa tii cont de profilul tau etc.
Pe final
Atentie, nu vreau sa te influentez sa investesti vreun cent pe bursa. Am tot asistat zilele acestea la mai multe discutii cu diverse persoane ce se tot temeau sa inceapa sa investeasca. Astfel, am zis sa le fac un cadou, si sa le ofer si o alta perspectiva.
Inspiratia pentru acest articol a fost aici si aici. Ei spun ca daca analizezi toate perioadele de 40 de ani din 1920 si pana astazi, doar in 30% din cazuri Mama Omida ar castiga. Nu stiu, n-am verificat. O pot face cu usurinta, insa nu mai am timp acum. Iti dai seama insa daca-i adevarat, cat de ironic este ? Si fara glob si sa mai si castigi ? Desigur, diferentele ar fi tot minuscule in majoritatea cazurilor.
Inca mai ai o dorinta arzatoare de a avea un glob de cristal pentru a vedea minimele ? Pastreaza-l pentru tine aventurierule, mie nu-mi trebuie.
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Excelent articol!
Bravo 🙂
Merci Radu.
Foarte bună analiza. Mulțumim pentru toate informațiile pe care le împărtășești cu noi!
Merci Petru. Cu mare placere.
O diferenta surprinzator de mica 1,8%. Pana la urma mult mai castigat iese CCB intrucat nu pierde timp deloc cu “globul de cristal”.
Corect 🙂 Nu ca ar exista acel glob de cristal 🙂
Superb! Cel mai bun articol de până acum! Multumiiim
Cu mare placere Andreea.
Super . Foarte bun articolul!
O intrebare , acum scade bursa tare din cauza coronavirusului. Tinand cont de recomandare ca daca scade cu 5% cumperi. E un moment bun de investit sau crezi ca scade si mai mult? Parerea ta.
Multumesc mult!
Salut Dani, Merci pentru apreciere.
Nimeni nu stie exact cat o sa cada. Eu tocmai am cumparat 😉
Dani, dacă întrebi asta e clar ca ai ignorat articolul. Zice sa investești, nu să stai sa ghicești când scade. Punct
Salutare Bogdan,
Ipotetic vorbind, daca azi ai avea la dispozitie 60k euro pentru investit ce ai alege ? I-ai investi pe toti in actiuni (respectand diversificarea pe care ai expus-o intr-un post mai vechi) sau ai investi intr-un apartament pentru inchiriere pe termen lung ?
Salut,
Frumos spusa povestea, insa daca Mama Omida s-ar folosi intr-adevar de potentialul globului de cristal si nu doar ar cumpara pe minime, altfel ar arata acel grafic. Sunt perioade chiar de ~8 ani in care OM nu cumpara nimic si doar strange cate 100$ pe luna la ciorap.
Ar fi interesanta o simulare in care OM chiar sa foloseasca globul de cristal si pentru a vinde pe maxime, desi irelevanta ca stim cu totii rezultatul.
Toate cele bune!
Interesant articol. Am tot vazut comparatia asta cu globul de cristal si market timing.
Dar daca tot ai globul de cristal de ce nu faci DCA pe minime in fiecare luna.
Cred ca aici diferenta ar ceva mai mare. Adica e ceva mai sus de Mama Omida, e un fel de domnul perfect.
Haha, desigur, am putea si shorta piata si atunci am deveni miliardari peste noapte 🙂