fbpx

Cei 3 factori critici necesari atingerii independentei financiare

Sal’tare aventurierule. Am o marturisire de facut. Am in draft mai multe articole tehnice ce analizeaza piata imobiliara, diverse instrumente financiare, situatii, sau studii de caz.

Supeeer, vei analiza piata imobiliara din RO astazi ?

Cu riscul de a te dezamagi, nu. Astazi vreau sa ma relaxez cu un articol care nu detine atat de multe cifre si analize. Mai precis, voi scrie despre cei trei factori care influenteaza drumul spre independenta financiara si cum am jonglat eu cu ei.

Independenta financiara

In ziua de azi din ce in ce mai multa lume lucreaza la obtinerea independentei financiare (timpurie). Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Nu poate decat sa ma bucure acest lucru.

Vorbind cu foarta multa lume in sedintele mele de coaching ( mai bine zis de consultanta), sau cu diversi prieteni / colegi, am putut extrage o intrebare pusa foarte des: “Cum ajung independent financiar ?”

Desigur, pot devia spre latura tehnica si sa incep sa arunc cu cifrele in sus, dar pana la urma raspunsul la aceasta intrebare este mult mai simplu de atat.

Domnule CarutaCuBani, mai ai locuri pentru coaching / consultanta ?

Subiect sensibil. Din pacate sunt ultra fully booked. Sunt peste 200 de persoane care stau la coada, multora nerespunzandu-le din pacate momentan nici macar la e-mail. Desigur, din cand in cand mai aleg diverse persoane fie pentru ca le cunosc, fie pentru ca am mai vorbit inainte, fie ca ma impresioneaza situatia lor etc, insa acestea sunt cazuri izolate.

Cei trei factori buclucasi

Revenind, ca sa ajungi independent financiar, tot ce trebuie sa faci este sa jonglezi cu urmatorii 3 factori:

  • Economisire
  • Venitul activ
  • Investitii

Vestea buna este ca nu trebuie sa devii un as in toate cele 3 domenii, iar cea mai putina buna este ca trebuie sa fii foarte bun pe cel putin 2 dintre ele.

Sa-l luam pe Ion ca exemplu. El este un maestru al economisirii, urmarindu-si fiecare banut ce ii iese din buzunar, avand in acelasi timp grija sa nu arunce cu banii pe prostii. La final de luna a ajuns sa economiseasca un procent mare din venit. Sa zicem  undeva intre 50%-75%.

In acelasi timp Ion lucreaza in IT. El este foarte pasionat de ceea ce face. A ajuns astfel la o varsta frageda la titlul de architect, avand astfel un venit demn de invidiat. Way to go Ioane!

Pe de alta parte Ion nu este prea implicat in domeniul investitiilor. A citit el pe diagonala niste bloguri, dar a preferat sa nu aprofundeze. A prins insa bazele si a inteles ca daca vrea sa-si creasca averea nu isi poate tine banii intr-un cont bancar, sau intr-un fond mutual cu comisioane imense. Astfel, el pur si simplu si-a creat un fond de urgenta bagandu-si apoi o parte din economiile sale lunare in titluri de stat, iar cealalta parte in S&P500.

Dupa cum se vede, Ion este un maestru al economisirii si al venit-ului activ, pe cand pe investitii este doar OKish, chiar spre slabut. Cu toate acestea, combinatia de skill-uri este indeajuns sa-l propulseze la statutul de independent financiar intr-un viitor relativ apropiat.

Situatia domnului carutacubani

Bineinteles ca daca excelezi la toti cei 3 factori apesi pedala la maximum spre independenta financiara, insa in viata nu este vorba doar despre atingerea obiectivelor ci si despre drumul catre ele. In general o persoana nu se simte confortabila sa le faca pe toate 3 perfect, alegand doua dintre ele, cele cu care se impaca mai bine.

Eu am urmatoarea abordare

  1. Consider ca as fi foarte bun pe o categorie anume daca ma plasez undeva in primii 10% din lume.
  2. Pe de alta parte, tinta mea este de top 1% la cel putin o categorie
  3. La a 3-a categorie vreau sa fiu macar in primii 25%

Economisire

Consider ca economisirea este punctul meu slab. Bineinteles ca nu stau rau nici aici, insa clar nu sunt in top 10%. Ma consider undeva in top 15%.

Ce fac bine:

  • Imi urmaresc cheltuielile in fiecare luna
  • In mare am un buget lunar
  • In general cheltuiesc banii pe lucruri care au o influenta pozitiva asupra starii mele de fericire (de exemplu vacante, iesiri la restaurant etc)

Ce nu fac bine:

  • Nu prea ma intereseaza daca bugetul lunar este depasit. Atat timp cat stiu pe ce s-au dus banii, sunt multumit.
  • Din cand in cand tind sa cheltuiesc sume mari pe diverse lucruri / servicii pentru ca mi se pare ca nu se merita sa aloc eu timp pentru asa ceva.

Venitul activ

Aici consider ca stau extrem de bine, plasandu-ma in fruntea topului 1%.

Ce fac bine:

  • Imi stiu obiectivul: sa castig mult, restul sunt detalii. Felicitarile, bataile pe umar, promovarile, cadourile sunt frumoase, dar … show me the money ca sa continuam.

Off topic: OK, imi plac si cadourile. Am primit niste obiecte cadou super tari de la management / firma la care lucrez.  Recunosc, cadourile, atat sa le ofer cat si sa le primesc are my weakness, in special cele cu semnificatie.

Off topic 2: Ha! ca mi-am adus aminte. Am fost atat de nebun ca m-am dus o data in Atena la un corporate internal event in principal pentru ….cadouri. Da, sunt nebun.

  • M-am dus in tara in care se castiga cel mai bine in lume (pe medie) considerand PPP (purchase power parity): Luxembourg.
  • M-am plasat ca fiind cel mai bun din companie pe domeniul meu, ceea ce ma duce la punctul urmator.
  • Nu am asteptat sa urc pe scara ierarhica ca sa am un venit mare. Am inteles de mic ca valoarea banilor se depreciaza, sau din contra se apreciaza in timp in functie de ce faci cu ei. Stiind ca la inceput nu am cum sa am un salariu mare, m-am focusat pe bonus. Deh, cel mai bun din companie pe un anumit domeniu trebuie compensat ca atare.

Ce nu fac bine:

  • Overtime
  • Overtime
  • Si iar overtime

Overtime-ul a fost compromisul pe care am fost dispus sa il accept pentru a-mi exploda venitul activ inca de la inceput fara sa astept sa am senioritate. Astazi insa am ajuns la un nivel salarial cu care chiar sunt multumit. Cu alte cuvinte, de la anul, sau chiar de anul acesta, cel mai probabil o voi lasa mai moale cu atata overtime, ca mai am si alte lucruri interesante de facut in viata asta 😉

OK, nu pot spune nici ca nu-mi place sa fac overtime…Imi place sa muncesc mult, sa ajung sa fiu super bun la ceea ce fac etc. Citeam diverse blog-uri sau articole despre oameni care lucreaza 60-80 de ore pe saptamana timp de ani de zile. Sincer nu stiu cum o fac. Unul, doi ani merge, insa 80 de ore pe saptamana timp de multi ani de zile pana si pentru mine este cam multicel. Whatever…next

Investitii

La capitolul investitii consider ca ma plasez undeva in top 10%. Sunt foarte bun si pe imobiliare si pe piata de capital, insa nu’s la nivelul de a construi eu blocuri/birouri/mall-uri si nici de a avea randamente fabuloase de 20%-50% constant pe an pe bursa.

Acest lucru nu inseamna insa ca nu vreau sa ajung in top 1%, cel putin pe imobiliare. Desi dansez cu imobiliarele de mai bine de 17 ani deja, inca citesc mult despre ele si invat in continuare lucruri noi.

Ma gandesc din ce in ce mai mult la ideea de a construi pe viitor blocuri in Bucuresti, fiind un vis de-al meu. Initial probabil ceva mai micut 8-16 apartamente. Inca sunt la stadiul de analiza, documentare etc, deci mai este cale lunga pana acolo… Daca cineva care citeste acest blog a facut-o deja, mi-ar placea sa stam de vorba.

Concluzia

Ar trebui sa ai ca obiectiv sa devii foarte bun la doi din cei 3 factori si OK-ish la al treilea. Vei ajunge astfel sa ai o situatie financiara beton.

Sincer nu cred ca exista o combinatie ideala a celor 2 factori la care ar trebui sa excelezi. Totul depinde de caracterul si inclinatia fiecaruia. Acestea fiind zise, persoanele care sunt zei/zeite la toate cele 3 categorii sunt cele care ajung sa fie independente financiar pana in 10 ani de vaslit la munca.

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

9 thoughts on “Cei 3 factori critici necesari atingerii independentei financiare”

  1. Daca te apuci de facut apartamente in Bucuresti, spune-mi si mie din timp, negociem si poate iau si eu un apartament, doua 🙂
    Cat de spre overtime, too much for me… 🙂 Sa nu ma intelegi gresit, nu sunt contra overtime-ului, sunt doar paralel cu el 🙂

    1. Uneori si pentru mine este too much, dar gasesc metode sa me relaxez si sa nu fiu obosit 😉

  2. 200 de oameni la rind…cam multi. Dar daca vrea si Victor poate-l bagi in fata. Investitii vs Poker. 😁😁😁

    1. Daca nu sunt prea…vehiculez o suma cu 6 digiti ca income/an si atunci consider ca vezi cu alti ochi factorii critici. bv tie

      1. Nu conteaza atat de mult suma cand vine vorba despre perspectiva deoarece matematica este la fel. Dar desigur, este o parere personala, poate ma insel 🙂

  3. Avem o cadere de aproape 5% la IWDA in 6 zile… In asemenea cazuri actionezi ? Sau astepti un 10% ca suna mai bine 🙂

    1. Eu cumpar de fiecare data cand pica cu peste 5%. Acum a fost aproape, dar inca nu a trecut de 5%. Desigur, nu inseamna ca recomand acest mod de a profita de reduceri, ci este modul meu de a investi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.