fbpx

Ce este un ETF ? De la zero la erou

Bine te-am regasit aventurierule. Iti propun ca astazi sa stam mai mult decat de obicei la taclale. Am tot scris pe acest blog ca printre altele eu investesc si in ETF-uri. Astazi iti voi povesti ce-i ala un ETF, cu ce se mananca si cum sa-ti dai seama daca un ETF anume este alegerea potrivita pentru tine sau nu.

Ce este un ETF ?

Un Exchange traded fund (ETF) nu este nimic altceva decat un fond de investitii tranzactionabil pe bursa. Aceste fonduri urmaresc in general diversi indecsi (dar nu mereu) care pot fi pe:

 • actiuni
 • obligatiuni
 • marfuri (aur de exemplu)
 • monede
 • in plus, acest fonduri pot contine si diverse produse derivate

Aha, deci un fel de fond mutual de investitii.

Un fel de, dar nu chiar. Sa ne uitam la cateva diferente.

ETF vs fond mutual investitii

Sunt multe diferente intre un ETF si un fond mutual de investitii, iar mai jos le voi mentiona pe cele mai importante

Tranzactionabilitate

ETF-urile sunt tranzactionabile pe bursa, pe cand fondurile mutuale nu. Pe scurt, ETF-urile ofera o flexibilitate de trading mai mare caci sunt tranzactionabile ca orice actiune.

Domnule CarutaCuBani, ce vrei sa spui prin faptul ca ETF-urile ofera o flexibilitate de trading mai mare ?

Adica pretul ETF-ului este bazat pe cerere si oferta si este variabil pe tot parcursul zilei. Fondurule mutuale insa se tranzactioneaza doar dupa ce bursa s-a inchis, pretul fiind bazat pe NAV – net sset value.

OK…ce-i ala NAV ?

NAV – net asset value

NAV-ul este practic valoarea instrumentelor financiare detinute de fond minus pasive. Impartindu-l la numarul actiunilor/unitatilor se obtine in principiu pretul de tranzactionare.

Transparenta

ETF-urile sunt mai transparente, in sensul ca raportarile detinerilor sunt expuse (update-ate) in general zilnic. Fondurile mutuale manage-uite activ o fac in general semestrial.

Eficienta taxelor

ETF-urile sunt mai eficiente din punct de vedere al taxelor. Probabil nu este evident, dar ce vreau sa spun aici este ca sunt mai putine evenimente taxabile in cazul ETF-urilor.

Domnule CarutaCuBani, nu inteleg, imi poti da un exemplu ?

In cazul fondurilor mutuale de exemplu, trebuie vanduta o parte din instrumentele financiare detinute daca un investitor isi cere banii pe unitati (vinde unitatile). In mod evident acest eveniment vine in carca cu taxe pentru fond. In cazul ETF-urilor insa, un investitor pur si simplu face trade pe bursa, deci niciun instrument financiar de sub ETF nu trebuie vandut. Poate este putin prea subtila aceasta diferenta, insa credeti-ma, detaliile fac diferenta (la bani).

Comisioane

Daca am vobit despre taxe, sa vorbim si despre comisioane. Acestea sunt in general (mult) mai mici pentru ETF-uri decat pentru fond-uri mutuale. Va incurajez sa deschideti prospectul unui fond mutual de investitii manage-uit activ. Cel mai probabil veti vedea ca in TER-ul lui (total expense ratio) isi fac aparitia comisioane consistente ce se duc pe marketing sau distributie.

Ce este TER-ul ?

Total expense ratio (TER)

Total expense ratio (TER) contine toate comisioanele pe care un investitor le plateste anual din valoarea portofoliului pe acel instrument detinut.

Domnule CarutaCuBani, tot nu am inteles. Imi poti da un exemplu ?

OK, sa presupunem ca detii 100 unitati de un ETF numit ABC, iar o unitate valoreaza 10 EUR. Portofoliul tau format din acest ETF va fi:

10 EUR x 100 unitati = 1.000 EUR

La un TER de 0.2% vei plati in primul an:

1.000 EUR x 0.2% = 2 EUR

Astfel, ajungi ca in primul an sa ai net:

1.000 EUR – 2 EUR = 998 EUR

Mergem mai departe si presupunem ca peste un an valoarea se dubleaza de la 10 EUR/unitate la 20 EUR/unitate. Atunci, TER-ul se va aplica pe noua suma iar net vei avea:

998 EUR x 2 – (998 EUR x 2) * 0.2% = 1.996EUR – 3,992 EUR = 1.992,08 EUR

Atentie mare, a nu se confunda TER-ul cu MER-ul. Ca regula generala, ce te intereseaza pe tine ca investitor este TER-ul. MER-ul se refera doar la management expense ratio si exclude diverse comisioane anuale cum ar fi cele de marketing sau distributie mentionate mai sus. Inca o data, TER-ul este cel important.

Suma minima de investitie

Unele fonduri mutuale cer o suma minima destul de maricica pentru a incepe sa investesti in ele. La ETF-uri nu este cazul. Cat este o unitate, aceea este suma minima, adica poti incepe cu sume foarte mici.

Flexibilitate in materie de unitati detinute

In cazul ETF-urilor poti cumpara/vinde doar unitati intregi. In cazul fondurilor mutuale poti cumpara/vinde si fractiuni de unitati.

Comisioane de tranzactionare

In cazul ETF-urilor, (in general) ai comisioane de tranzactionare pe bursa. In cazul fondurilor mutuale nu sunt prezente aceste comisioane, cel putin nu direct pentru investitor. Desigur, ideal investitorul in fonduri mutuale si-a negociat comisionul de intrare si de iesire de 0%.

Domnule CarutaCuBani, am inteles ca un ETF poate urmari un index, insa am o mare nelamurire. Daca ETF-ul urmareste un index pe piata globala, de exemplu MSCI World, atunci in ce moneda se cumpara acel ETF.

Excelenta intrebare aventurierule. Sunt convins ca pentru multi este cel putin derutant toata treaba cu monedele unui ETF, asa ca hai sa vorbim despre asta.

Moneda ETF-ului

Cum nimic nu este simplu pe lumea asta, un ETF are 3 categorii de moneda. Hmmm…mai bine zis minimum 3 categorii de moneda, caci uneori isi mai vara coada si a 4-a.

OK, glumeam cand ziceam ca nimic nu este simplu pe lumea asta. In realitate am putea spune ca sunt faimos la munca pentru ca folosesc mereu expresia ‘piece of cake’ cand vine vorba despre….orice.

In fine, vorba lunga, saracia omului. Sa intram in paine si sa vedem categoriile de moneda prezente intr-un ETF.

Moneda fondului

In primul rand avem moneda fondului, adica acea moneda in care se calculeaza performanta fondului, sau cu alte cuvinte in care ETF-ul raporteaza valoarea neta a instrumentelor financiare de sub el. In general aceasta moneda este bazata pe moneda indexului care este track-uit.

In engleza, aceasta categorie de moneda se numeste base currency sau denominated currency.

A da, era sa uit. Tot in aceasta moneda se acorda si dividendele.

Moneda de tranzactionare

Aceasta este moneda in care ETF-ul este tranzactionat (cumparat sau vandut) pe o anumita bursa.

Acelasi ETF poate fi tranzactionat pe mai multe burse  in mai multe valute pentru a facilita tranzactionarea. De exemplu o persoana care castiga in EUR ar prefera sa cumpere/vanda in EUR. Alta persoana care castiga in GBP prefera sa cumpere/vanda in GBP. S-au gandit bancherii la toate.

Bineinteles, intre moneda de tranzactionare si performanta ETF-ului nu exista nicio legatura directa.

Moneda instrumentelor financiare

Avem si moneda instrumentelor financiare detinute de ETF. Daca un ETF urmareste S&P500 atunci moneda instrumentelor financiare va fi USD.

Exemplu de tipuri de moneda la un ETF

Probabil ai observat ca cele 3 tipuri de moneda pot fi diferite pentru acelasi ETF.

De exemplu MSCI USA EUR de la Amundi. Acest ETF urmareste MSCI US total return index. Moneda fondului este in EUR, dar este tranzactionat in GBP, moneda instrumentelor financiare fiind in USD.

Concluzie tipuri de moneda

Stiu ca anumite lucruri par evidente pentru mine, dar in realitate nu sunt atat de clare pentru cei care nu lucreaza in domeniu.

Ideea de baza este ca riscul de moneda nu este dat decat de moneda instrumentelor financiare. Moneda fondului, respectiv moneda de tranzactionare nefiind altceva decat un fel de monede de accounting.

Domnule CarutaCuBani, ziceai ceva de al 4-lea tip de moneda ?

N-ai uitat, imi place ca esti atent. Este vorba despre moneda de hedging. Ce este hedging-ul si cand este bine sa-l folosim vei afla intr-un alt articol pe care il voi scrie in viitor.

Caracteristicile principale ale ETF-ului

Bineinteles ca nu toate ETF-urile sunt bune. Trebuie sa ne uitam la cateva aspecte cheie astfel incat sa poti decide daca un ETF anume este OK sau nu pentru tine. Hai sa vedem cateva informatii elementare la care trebuie sa fim atenti.

Marimea fondului

Am o veste proasta sa-ti dau. In cazul ETF-urilor expresia “it is not the boat that matters; it’s the motion of the ocean”, nu prea se aplica.

Eh ?

OK…mi s-a parut amuzant cand am scris-o. Cine s-a prins sa rada, cine nu sa treaca mai departe.

Ideea este ca marimea ETF-ului conteaza. Ideal alegem un NAV cat mai mare.

De ce ?

Un fond de o marime mare este in mod evident mai lichid si te va ajuta sa reduci spread-ul.

Spread ?

Diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare. Exact ca si cum ai vrea sa schimbi EUR/RON. Pretul la vanzare, respectiv la cumparare este diferit. Revenind, cu cat fondul este mai popular, deci mai mare, deci mai lichid, cu atat acel spread va fi mai mic, devenind chiar nesemnificativ la anumite ETF-uri.

Tipul de replicare

Bun, ai aflat ca un ETF urmareste un index, de exemplu S&P500. Te-ai intrebat insa ce anume contine efectiv acel ETF ? Daca da, ai noroc caci acum vei afla raspunsul.

Sunt mai multe tipuri de ETF-uri in functie de ce anume contin ele sub burta lor mare. Sunt anumite ETF-uri care contin fizic instrumentele financiare prezente in index, altele nu. Sa purcedem la descriere zic.

Replicare completa – fizica

Dupa cum spuneam, sunt ETF-uri care contin fizic instrumentele financiare ale indexului pe care il urmaresc 1 la 1. Daca de exemplu avem un ETF care urmareste S&P500 atunci acel ETF va contine fizic, in medie ponderata actiuni la toate companiile din S&P500.

Acest tip de replicare este cel mai sigur si este ideal pentru instrumente financiare foarte lichide. De exemplu ar avea putin sens (spre deloc) sa investesc intr-un ETF care urmareste S&P500 si sa nu aiba o replicare fizica.

Replicare sintetica – swap based

ETF-urile sintetice de tip swap based vor replica indexul utilizand tot felul de produse derivate: swap-uri.

Domnule CarutaCuBani, ce-i aia un swap ?

Ulala…..as putea vorbi despre swap-uri zi si noapte. Tin minte si acum ca unul din primele mele proiecte de cand am intrat in banking a fost sa migrez toate swap-urile a 3 banci din 3 tari diferite dintr-un core banking system in altul. Whatever, nu voi intra in detalii, dar ideea este ca poti privi un swap ca pe un contract de tip derivativ in care sunt prezente 2 tabere ce schimba  intre ele cash flow-ul de la doua instrumente financiare (diferite).

Fun fact: CDS-ul este tot un swap, mai exact un credit default swap.

OK, ma opresc. In practica, in cazul ETF-urilor sintetice de tip swap based, se face un contract intre ETF si counterparty ca acesta din urma sa plateasca ETF-ului return-ul indexului.

In acest moment sper ca ti s-au aprins beculetele rosii, caci din fraza de mai sus reise ca de departe cel mai mare risc atunci cand vorbim despre ETF-uri sintetice, este riscul de counterparty. Cu alte cuvinte ar trebui sa ne uitam la cine este counterparty-ul (in general o banca de investitii), si sa vedem daca isi permite sa isi onoreze obligatia de a plati return-ul indexului. Bineinteles, daca counterparty-ul intra in default, o mitigare a riscului consta in colaterale, dar sincer nu mai continui ca am impresia ca plictisesc pe toata lumea.

Domnule CarutaCuBani, m-ai ametit. Pana la urma, de ce as investi intr-un ETF sintetic de tip swap based ?

Buna intrebare. Astfel de ETF-uri sunt utile pe instrumente financiare nelichide, exotice, pe zone unde nu ai acces datorita taxelor prea mari, restrictiilor etc. Este un fel de loophole de a investi in zone imposibil de atins altfel, sau in zone prea scump de atins.

Apropo, un tip de ETF sintetic este inverse ETF, acesta urmarind sa livreze opusul indecs-ului pe care il urmareste. Un alt tip este leveraged ETF, acesta urmarind sa livreze un return de x ori mai mare fata de benchmark-ul pe care il urmarste. Important la aceste tipuri de ETF-uri insa este ca majoritatea sunt concepute pentru a indeplini obiective pe un time frame de doar 1-2 zile.

Replicare de tip sampling

Uneori o replicare fizica a tututor instrumentelor financiare a index-ului nu este posibila, astfel incat sa face o replicare de tip sampling in care ETF-ul va detine de exemplu doar 80% din instrumentele financiare de sub index.

De ce ? Pentru ca uneori este dificil sa detii chiar tot datorita dificultatilor de achizitionare (de exemplu small cap-uri), alteori sunt prea multe etc. Sincer, nu as insista prea mult pe aceasta metoda de replicare caci cred ca este usor de inteles.

UCITS compliant

OK…acest topic este imens si merita tratat separat, mai ales ca sotia este o experta aici. Pentru acest articol insa este suficient sa mentionez ca este mult mai bine daca ETF-urile sunt UCITS compliant, practic o stampila data de EU prin care urmareste sa protejeze investitorii pe de o parte si sa limiteze puterea oferita managerilor de fonduri pe de alta parte.

Ma mananca efectiv degetele sa scriu mai mult despre acest subiect caci din acest topic veti afla lucruri absolut mind-blowing. Promit ca voi scrie la un moment. Consider totusi ca inca nu-i momentul sa va iau asa dur, ci pas cu pas.

Domiciliul

Ne intereseaza unde este domiciliul ETF-ului, caci in functie de acesta platim mai multe sau mai putine taxe.

Ideal pentru majoritatea europenilor este ca domiciliul sa fie intr-o tara de tip paradis fiscal.

Ce tara?

Irlanda de exemplu. Este lesne de inteles. Daca este paradis fiscal, atunci aceasta tara a negociat taxe mai mici cu celelalte tari ale lumii. Astfel, daca vorbim despre un ETF diversificat pe mai multe tari, va plati mai putine taxe cand va primi dividende din toate acele tari, deci indirect, tu investitor vei primi mai multe dividende. Mai mult decat atat, in momentul in care tu, investitor strain, ai investit in acel ETF, Irlanda, fiind paradis fiscal, nu te va impozita pe dividendele pe care ti le trimite. Cool stuff.

ISIN

The International Securities Identification Number (ISIN), nu este altceva decat un identificator unic al instrumentului financiar. Cand vrei sa cauti un anumit instrument financiar la broker-ul tau de exemplu, ideal folosesti ISIN-ul si nu tickere.

Bineinteles, cel mai probabil vei gasi la brokerul tau acelasi produs financiar de mai multe ori. Asta inseamna ca este listat pe mai multe burse.

Utilizarea dividendelor

In Europa suntem norocosi caci avem doua tipuri de ETF-uri in aceasta categorie.

 1. ETF-uri cu distribuire de dividende, unde ETF-urile iti varsa semestrial/trimestrial/etc dividendele in buzunarul investitorului.
 2. ETF-uri cu acumulare de dividende, unde acestea din urma sunt reinvestite automat in ETF.

De ce ai alege ETF-uri cu acumulare ? Simplu ca buna ziua, ca sa eviti plata taxelor pe dividende + comisioane la broker, caci acestea sunt reinvestite automat fara sa mai platesti ceva la borker si fara sa intre in contul tau sa mai ciupeasca si statul cateva ceva. Aceasta varianta insa nu este optima in toate statele din UE, de exemplu in Germania daca nu ma insel. Whatever, nu suntem nemti.

Managerul de fond si custodianul

Nu voi intra in detalii, topic pentru alt post, dar ideea este ca trebuie sa ne uitam rapid cine este managerul de fond si unde este custodianul ca sa ne asiguram ca nu este nimic ciudat la mijloc.Vrem sa fie un manager de fond cunoscut (blackrock, vanguard etc) si un custodian intr-o institutie serioasa (domiciliata in UE).

Total expense ratio (TER)

In mod evident vrem ca TER-ul sa fie cat mai mic. Peste 0.5% makes no sense to me. Chiar si 0.5% este mult pentru anumite piete. In UE, daca vorbim de S&P500 peste 0.07% n-are sens, MSCI World la 0.2% , emerging markets 0.18% etc, ca sa ai niste valori orientative.

Clasa instrumentelor financiare

In mod evident trebuie sa te uiti la clasa instrumentelor financiare, sa vezi in ce investesti. Actiuni, obligatiuni, marfuri (aur de exemplu) ?

Performanta

Aici este usor tricky. Cand zic performanta ma refer la performanta ETF-ului in relatie cu indecs-ul pe care il urmareste. Aici, o regula buna de urmat este sa nu vedem diferente mari intre performanta indecs-ului si cea a ETF-ului. In fond…asta si vrem nu ? Ca ETF-ul sa performeze ca benchmark-ul.

In general vei vedea diferente mari de return-uri intre ETF si benchmark la ETF-uri sintetice, sau unele prost manage-uite.

Expunere

Interesant este sa ne uitam si la expunere, mai exact la expunerea

 1. Geografica. Suntem focusati doar pe o tara ? Daca pe mai multe, ce procent pe fiecare ?
 2. Monetara. Pe ce monede suntem expusi si in ce procent pe fiecare?
 3. Pe industrie. Pe ce industrie suntem expusi si in ce procent pe fiecare ?

De exemplu, mie personal nu-mi place S&P500 caci ar insemna sa fiu expus 100% pe SUA si pe dolar. Not my cup of tea. Da stiu, in Romania suntem fani americani 100%. N-am nimic cu asta, insa in investitii, prefer sa fiu cerebral si sa las favoritismele pentru alte domenii.

Listare

Trebuie sa ne uitam si unde este listat acest ETF. Poate fi listat pe mai multe burse, daca iti aduci aminte si in mai multe monede, deci este important sa stim pe ce bursa putem cumpara si cu ce moneda.

Documentele ETF-ului

Bun, probabil te intrebi de unde aflam despre toate acest lucruri ? Simplu, din key investor information document (KIID) sau prospect. In Romana KIID cred ca se traduce ca informatii cheie destinate investitorilor.

KIID-ul este un bun inceput caci in 2 pagini in general ar trebui sa contina majoritatea informatiilor mentionate mai sus si il poti parcurge in 5 minute lejer.

Daca vrei sa te aventurezi, deschide si un prospect. Prima data iti va fi greu caci este o adevarat carte, insa vei vedea ca daca citesti 1-2, apoi stii exact unde sa te uiti ca sa gasesti ce te intereseaza.

Oricum, nu recomand nimanui sa investeasca in vreun fond, de orice tip ar fi el, fara sa fi citit si sa fi inteles macar KIID-ul fondului.

Pe final

OK, am o marturisire de facut. Te-am pacalit cand am zis ca vei ajunge de la 0 la erou in materie de cunostinte intr-ale ETF-urilor. Imi cer scuze 🙁

Am acoperit in principiu lucrurile de baza, expuse sumar, fara sa intru in detalii. Consider insa ca pentru un singur articol este mai mult decat suficient asa ca ma voi opri aici. Mai mult decat atat, sunt ferm convins ca daca ai inteles elementele expuse aici, te poti lauda la prieteni ca stii ce-i ala un ETF. Si mai bine de atat, sunt absolut increzator ca vei fi capabil sa incepi sa faci propriul research si sa-ti dai seama singur daca un ETF sau altul este bun pentru tine sau nu.

Un singur lucru te rog, nu investi intr-un ETF fara sa citesti macar KIID-ul si fara sa-l fi inteles.

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

37 thoughts on “Ce este un ETF ? De la zero la erou”

 1. Excelent articol , o intrebare unde am putea o gasi o lista a managerilor de fonduri in care putem investi online din Romania ?

 2. Bravo, multa informatie [dar nu completa.. asteptam continuarea] in limba romana, intr-un singur loc, tare!
  Caci in UE majotitatea tarilor au prostul obicei de a retine [exit] taxe cand pleci din tara, la fel cum si USA retine 30% implict [trebuie declaratie etc] la dividente, sau probabil Germania considera dividentele deja distribuite [deci taxare] desi sunt auto-reinvestite, or Austria are lista alba[ /neagra] cu ce fonduri recunoaste pe bursa etc.
  Contributia mea la ETF info ar fi linkul de mai jos, axat pe “pasive index trackers”
  https://monevator.com/the-simplest-most-effective-investment-decision-you-will-ever-make/

 3. Salut,
  eu sunt in studiu pentru achizitia unor EFT-uri, incerc sa ma indrept spre cele cu acumulare, dar am o intrebare referitor la cele cu distributie, daca esti amabil sa ma luminezi.
  Ma intereseaza ceva ETF-uri de la iShares, Irlanda, si dupa cum ziceai ca “fiind paradis fiscal, nu te va impozita pe dividendele pe care ti le trimite”.
  Ok, daca aleg un ETF cu distributie atunci voi primi dividende care de fapt nu vor avea impozit? …voi primi exact valoarea bruta a dividendului in cont? si atunci eu va trebui sa platesc in RO impozit? … asta nu inteleg eu si nici n-am reusit sa gasesc, voi avea ceva obligatii fiscale? … cazul in care veniturile nu depasesc cele 12 salarii minime.

  1. Da, vei fi impozitat in Romania daca alegi cu distribuire. Daca vrei sa scapi de aceasta tax alegi cu acumulare si vei plati impozit doar la vanzare. Bineinteles, sunt si metode de a evita taxa la vanzare ce se potrivesc anumitor situatii 😉

 4. Salut Bogdan,

  Multumim pentru articol. Informatie de calitate si bine structurata ca de obicei!

  Revin cu aceeasi intrebare pe care am tot vazut-o in comentarii, cu riscul de a deveni stresant. 🙂 Ne poti sugera o modalitate optima din punct de vedere al taxelor si comisioanelor de a investi din Romania in astfel de instrumente?

  Nu o sa mentionez niciun nume de broker in comentariu pentru a nu face reclama, dar as fi extrem de curios sa vad o analiza obiectiva facuta de tine cu optiunile pe care le avem intrucat esti specialist in domeniu.

  Iti multumesc inca o data pentru ceea ce faci si iti urez mult succes in continuare!

  1. Cu placere Razvan si multumesc. Voi scrie probabil si despre asta. Regula la mine este sa scriu despre ce imi face placere. In general nu ma gandesc deloc in avans la ce scriu. Cum lucrez intre 11 -14 ore pe zi, cand sunt obosit la munca imi pun in calendar sedinta de 1h sa nu fiu deranjat si scriu 😉

 5. Imi place cum ai pus agenda la inceput de articol, pare sa fie o carte tehnica :))
  Asteptam si variante de achizitionare pentru cei cu rezidenta in Romania 🙂

 6. Salut,

  Valoarea acestui articol este incontestabila, dar nu vreau sa ma laud la prieteni ca stiu ce e acela un ETF.
  Vreau sa incep sa investesc, de la inceputul anului ma tot documentez cum ar fi bine sa incep. Cu ajutorul tau, cu informatiile din celelalte articole, m-am decis in ce ETFs sa investec.

  Dar am avut dificultati la:
  – ce broker sa folosesc, cum aflu care broker tranzactioneaza ETFurile pe care ma intereseaza, care sunt comisioanele
  – cat de des sa investesc in ETFs: lunar, trimestrial etc
  – cum gasesc ETFul cu acumulare in moneda care ma intereseaza pe mine
  – cum dau o tranzactie
  – cat de frecvent urmaresc progresul ETFului si cand fac o rebalansare daca e nevoie

  Informatiile detaliate sunt foarte folositoare, dar noua romanilor, si nu mi-e teama sa generalizez, ne lipsesc aceste notiuni simple. Vreau sa investesc, cum incep? Trebuie sa fim tinuti de manuta o perioada

 7. Multumesc ca ne-ai pacalit! Un articol excelent, accesibil si incepatorilor, plin de informatie si in acelasi timp extrem de interesant. Este evident ca excelenta te caracterizeaza in ceea ce faci si chiar ai talent. Felicitari!

 8. Care sunt tarile “paradis fiscal” unde noi putem investi in ETFuri ca romani?

  Daca avem banii investiti intr-un ETF dintr-un paradis fiscal, conteaza daca ETFul este cu distributie sau acumulare? Sau oricum ar fi, nu suntem impozitati pe dividende?

 9. Mulțumesc mult pentru articol! Am o întrebare, nu reușesc să înțeleg cum funcționează un ETF cu acumulare. Eu, ca investitor, ce câștig ca urmare a faptului că dividendele sunt reinvestite în fond? Primesc unități de fond, crește prețul de tranzacționare al unităților existente?

 10. Salut,

  “De ce ai alege ETF-uri cu acumulare ? Simplu ca buna ziua, ca sa eviti plata taxelor pe dividende + comisioane la broker, caci acestea sunt reinvestite automat fara sa mai platesti ceva la borker si fara sa intre in contul tau sa mai ciupeasca si statul cateva ceva. Aceasta varianta insa nu este optima in toate statele din UE, de exemplu in Germania daca nu ma insel. Whatever, nu suntem nemti.”

  Citatul este de la tine din text.

  Imi poti spune te rog daca ai aflat intre timp daca in Germania plătești sau nu taxe la stat pentru ETF-uri cu varianta de acumulare?

  Mulțumesc,
  Eugen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.