fbpx

Cati bani sunt suficienti ?

Sal’tare aventurierule. Un obiectiv important pentru mine este sa devin independent financiar.

Ce inseamna independenta financiara ?

Pentru mine, a fi independent financiar inseamna ca veniturile din surse pasive sa fie mai mari decat cheltuielile. Cu alte cuvinte, sa nu ma mai intereseze deloc aspectul financiar atunci cand imi aleg ce activitate profesionala prestez, fie ca vorbim de job, antreprenoriat sau pur si simplu voluntariat. Ca acest vis sa devina un plan trebuie sa si cuantific exact ce suma de bani imi trebuie.

Cheltuieli

Ca sa aflu cat de mare trebuie sa fie punga de bani, va trebui sa stiu ce cheltuieli anuale am. Sa luam un exemplu si sa zicem ca sunt multumit cu 2.500 EUR / lunar venit pasiv. Anual inseamna 30.000 EUR. Ca sa fie clar, nu inseamna ca eu tintesc aceasta suma. Este doar un exemplu.

Sunt multe articole pe internet care explica cum cheltuielile scad din momentul in care devii independent financiar. Printre motivele invocate gasim:

 • nu vei mai avea cheltuieli legate de munca (costum, pantofi, benzina etc)
 • nu vei mai fi nevoit sa mergi in concedii in perioadele cele mai scumpe ale anului. Intr-adevar, foarte multe persoane merg in vacanta vara pentru ca doar atunci isi pot lua un concediu mai lung.

Acestea fiind zise, eu nu iau in calcul scaderea cheltuielilor curente in momentul in care voi ajunge independent financiar. Mai mult decat atat, consider ca vor creste cu aproximativ 25%.De ce ?

 • in primul rand ca sa ma situez de partea sigurantei
 • in al doilea rand, fiind o persoana care tinteste independenta financiara, sunt deja destul de atent cu cheltuielile. Nu cheltui exagerat pe haine de munca, nu cumpar foarte des pranzul de la munca etc.
 • anumite cheltuieli pot fi suportate de job: cafea, apa, mancare, telefon, asigurari medicale, laptop, masina etc

Calcularea sumei necesare

Revenind, sa zicem ca am ajuns la concluzia ca suma de 30.000 EUR / an ar fi suficienta. Acum nu mai trebuie decat sa aplic urmatoarea formula ca sa aflu cati bani mi-ar trebui ca sa devin independent financiar.

Suma necesara = [cheltuieli anuale] X 30

folosind exemplul propus:

Suma necesara = 30.000 X 30 = 900.000 EUR

Explicatia formulei

Aceasta formula este derivata dintr-un studiu mai complex care se numeste Trinity. Ideea din spatele acestui studiu este ca a colectat istoria preturilor actiunilor si obligatiunilor simuland apoi ce s-ar intampla cu un portofoliu financiar (creste, scade? cu cat?) care contiune o anumita suma de bani. Diverse rate de retragere au fost luate in calcul. Mai mult decat atat, s-a simulat plasarea inceputului acestor retrageri in fiecare an din toata istoria detinuta.

De ce s-a simulat diversi ani pentru inceputul retragerilor ? Una este sa incepi sa retragi bani din portofoliu in plina criza cand portofoliul este in plin picaj si alta este sa incepi sa retragi cand esti pe boom cand portofoliul este pe maxime.

Autorii au luat in calcul o fereastra de 30 de ani de retrageri anuale continue si apoi au calculat in cate cazuri din toate simularile efectuate portofoliul a ramas pe plus. Cu alte cuvinte, in cate cazuri, nu s-a ajuns la faliment.

In final s-a constatat ca daca o persoana retrage anual 4% din portofoliu rata de succes este de 95%. De fapt, marea majoritate a portofoliilor ar ajunge sa fie mai mari dupa 30 de ani, desi 4% a fost retras anual.

Ce n-am mentionat este ca aceste retrageri tin cont si de inflatie.

In graficul de mai jos putem vedea care este retragerea maxima in procente pe care am fi putut sa o efectuam in functie de anul in care am fi inceput retragerile astfel incat portofoliul sa nu ajunga pe minus.

sursa: https://retirementresearcher.com/the-trinity-study-and-portfolio-success-rates/

Foarte interesant domnule CarutaCuBani, dar ce legatura are formula ta cu acest studiu ?

Sa recapituam: acest studiu sustine ca daca retragem 4% timp de 30 de ani suntem safe. In fine, in procent de 95%. Daca ar fi sa aplicam aceast 4%, cu cheltuieli necesare de 30.000 EUR / an, portofoliul ar trebui sa fie:

Suma necesara = 30.000 EUR x 25 = 750.000 EUR

Aha deci 25 deriva din acel 4% (100/4 = 25), dar in formula folosita de tine ai inmultit cu 30 nu cu 25….

Intr-adevar, eu am considerat ca 4% este prea riscant pentru mine, asa ca am luat in calcul o rata de retragere de 3.33%. La aceasta rata, a trebuit sa inmultesc cheltuielile cu un factor de 30. De ce 3.33% ? Din doua mari motive

 • Am o aversitate la risc destul de mare, asa ca prefer sa ma plasez de partea sigura a ecuatiei. La 3.33% rata de succes este de 100%.
 • Eu voi avea, sper, mult mai mult de 30 de ani de independenta financiara.

Hai sa vedem si cum arata aceasta simulare. Recapituland, am presupus ca ar trebui sa am un portofoliu de 900.000 EUR ca sa imi asigure un 30.000 EUR anual (3.33% rata de retragere). Simularea ia in calcul urmatoarea alocare: 75% actiuni 25% obligatiuni cu un comision de administrare de 0.18% / anual.

Super! 100% rata de succes. Analizand putin graficul pot face urmatoarele afirmatii:

 • Aceasta simulare a luat in calcul toate posibilitatile de plasare in istorie a ferestrei de 30 de ani. Mai exact 118 de posibilitati.
 • In cel mai negativ scenariu as ramane la sfarsitul celor 30 de ani cu 216.171 EUR.
 • In cel mai pozitiv scenariu as ramane la sfarsitul celor 30 de ani cu 5.654.872 EUR. Nu-i rau deloc….
 • In medie as ramane la sfarsitul celor 30 de ani cu 2.165.071 EUR.

Domnule CarutaCuBani, dar nu ziceai ca tu vei deveni independent financiar la o varsta frageda, deci vei avea mai mult de 30 de ani de independenta financiara ?

Intr-adevar. Hai sa vedem ce se intampla cu portofoliul de 900.000 la retrageri de 3.33% pe o perioada de 50 de ani.

O rata de succes de 96.9%. Uitandu-ne pe grafic observam:

 • In cel mai negativ scenariu la sfarsitul celor 30 de ani as fi pe minus cu -398.438 EUR.
 • In cel mai pozitiv scenariu as ramane la sfarsitul celor 30 de ani cu 17.931.223 EUR. Wow…
 • In medie as ramane la sfarsitul celor 30 de ani cu 4.721.341 EUR.

O mica mentiune: stiu ca aceste calcule sunt exprimare in USD, iar eu am mentionat mereu EUR. Daca nu te simti confortabil cu acest lucru, poti calcula atat cheltuielile cat si investitiile in USD.

Este riscanta o rata de success de 96.9% ?

Sincer, eu sunt perfect multumit cu aceasta rata de succes iar motivele sunt multiple:

 • Banii din pensiile private nu le voi include in portofoliu, deci voi avea de fapt mai multi euroi la dispozitie.
 • In realitate, nu voi retrage 3.33% anual. Daca voi fi pe criza voi retrage mai putin (sau deloc), caci retragerile pe timp de criza duc de fapt la o scadere abrupta a portofoliului.
 • Este foarte putin probabil sa nu mai fac nici macar un EUR pe parcursul celor 50 de ani de independenta financiara.
 • Desi eu nu iau in calcul mosteniri, realitatea este ca voi avea parte si de niste bani proveniti din mosteniri.

Ai zis ca pe timp de criza vei retrage mai putin sau deloc. Atunci din ce vei trai ?

Simplu, din perna de cash. Ce inseamna aceasta perna de cash si cum face diferenta dintre esec si succes voi povesti inr-un articol viitor.

Acum aventurierule stii cum sa-ti calculezi suma necesara pentru a deveni independent financiar. Iti urez mult succes in acest proces si sper sa ne vedem de partea cealalta (cea a oamenilor independenti financiar) cat mai curand!

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

6 thoughts on “Cati bani sunt suficienti ?”

 1. Intuitiv, pt mine era ca luna de luna sa imi vina din pasiv fix bani sa acopere cheltuielile curente (acum un an vazui ca am 25% acoperit). Formule si calcule urmaresc de 1 an, zic. Acel 96% rata de reusita mi se pare super satisfacator la tine ba chiar te vad si cu o cifra mai slaba – pt ca tu vei fi suficient de reactiv sa rebalansezi incasari/cheltuieli dupa evolutie, si sunt absolut sigura ca dupa aia tot o sa faci ceva afacere cu un mic profit, sunt sigura ca nu vei sta acasa cuminte citind carti si spargand seminte :).

  Mi se pare interesant ca ai estimat acel 25% de crestere a cheltuielilor.

  Eu, de cand imi tin bugetul lunar, am remarcat de cat am nevoie lunar si e f. putin! 25% din venit e acolo!!! Restul ni se duc pe pensii private, economisit, costuri copil (after school si stagii vacanta pt ca eu sunt la munca full time) , costuri cu deplasarea si hainele la munca si cadourile la colegi si conditia medicala (masaj la spate, kineto), ipoteca mare pt ca stau in zona scumpa langa metrou si scoala buna (nu e bai, se termina fix cand estimez ca ajung la independenta financiara, deci plec de aici si inchiriez cu chirie buna ce va acoperi chiria oriunde as merge – ok, nu in centrul londrei 😀 😀 ); vacantele le platun dublu-triplu pt ca sunt cand decide jobul adica in perioadele scumpe etc.

 2. asa. si am dat enter prea repede.
  Datorita tie am inteles de perna de cash. Eu o estimasem mult mai putin (= cheltuiala pe cateva luni) dar ai dreptate, e nevoie sa fie = cheltuiala pe 2 ani. Pe astia ii voi pune deoparte in ultimile luni, inainte de momentul X, si va fi mai usor decat azi pt ca vor fi si mai multi bani din veniturile pasive, si nici de investit nu voi mai investi.
  Inca nu stiu cum sa ii tin :). Poate ne dai idei. Am avut banii in depozite pe termen, dar dobanda e f. mica. Dar daca e sa ii tin in depozite, voi face 3 depozite cu capitalizare si prelungire automata, depozite fiecare pe termen de 6 luni, fiecare sa ajunga la deadline in luni diferite. Astfel nici nu aplic pt depozit inainte de termen sa pierd dobanda (aia mica) – am folosit tehnica asta inainte sa incep sa cumpar actiuni si sa investesc in p2p – e o tehnica mai buna decat tinut in cont curent sau depozit de 1-3 luni.

  1. Exact, incepi sa lucrezi la acea perna de cash la final, cand esti foarte aproape de independenta financiara.

 3. Buna. Cum putem ajunge la suma de 750.000 sau 900.000 euro sau usd? Inteleg ca de atunci ar incepe libertatea financiara. Dar pana atunci? In cat timp ii strangem?

  1. @Stefan: Ai in link-urile urmatoare multe raspunsuri utile! Cu greu mai gasesti ceva MULT MAI folositor (scuze anticipate catre Caruta-cu-bani). Matematica avansata de la blogerul ce traieste FIRE( Financiar Independency, Retire Early).

   https://earlyretirementnow.com/2018/07/25/why-is-retirement-harder-than-saving-for-retirement-swr-series-part-27/
   [de fapt toate seriile 1-28 sunt EXTREM de interesante. Google translate daca Engleza e mai grea…]

 4. De ce orice factor de multiplicare (25x, 30x, etc) e arbitrar? Spelendid EXPLICAT in link-uk de mai jos:
  https://affordanything.com/how-much-is-enough/

  “Financial independence is the state in which your potential passive income, typically through investments, is enough that you could make decisions from a place of hope and desire, rather than fear or obligation.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.