Salutare aventurierule, pregateste-te pentru un articol destul de scurt care este o completare a celui precedent. Mai exact in articolul trecut am argumentat de ce nu investesc pe BVB.
In argumentare nu am atins subiectul dividendelor atat pe BET cat si pe S&P500 deoarece dividendele nu au reprezentat un motiv de eliminare al BVB-ului din portofoliul meu investitional.
Anumite persoane insa au simtit ca motivele expuse de mine nu sunt 100% corecte doarece nu am luat in calcul si dividendele de pe BVB care sunt marketate ca fiind cele mai bune din lume.
Hai sa ne luam la tranta cu matematica si sa aflam daca chiar asa este.
- BET dividend yield 2018: 6.1% RON (luat dintr-un comentariu pe FB, nu m-am obosit sa caut)
- S&P500 average dividend yield (1871-2018): 4.4% USD, dar in Ianuarie 2019: 2.07%, hai 2% USD
Aha, deci cu 4.1% mai mult pentru BET!
Esti sigur ? Hai sa vedem cati RON valora un USD in 3 Ianuarie 2018 si cat in 3 Ianuarie 2019.
- Pe 3 Ianuarie 2018: 1 USD valora 3.8603 RON
- Pe 3 Ianuarie 2019: 1 USD valora 4.1016 RON
Cu alte cuvinte o diferenta de 6.25% in defavoarea RON-ului.
Hmmm, cred ca stiu inspre ce se indreapta acest articol…
Daca aducem totul in aceeasi moneda:
- Exprimat in RON dividend yield-ul este:
- BET: 6.1%
- S&P500: 2%+6.25% = 8.25%
- Exprimat in USD dividend yield-ul este:
- BET: 6.1% – 6.25% = -0.15%
- S&P500: 2%
Cam despre asta este vorba si cu dividendele minune. Desigur, putea fi si invers, poate RON-ul se apreciaza si atunci se adauga la dividend yield in loc sa se scada. Depinde care este viziunea ta: crezi ca RON-ul se va intari sau nu ?
Valentin, unul din putinii bloggeri din Romania pe care ii urmaresc zicea ca in ultimii ani a fost o medie a yield-ului de 11% pt BET fata de 9.5% pt S&P500 pe aceeasi moneda (RON). Nu stiu daca asa este dar makes sense, faptul ca in 2018 BET-ul a iesit pierzator a fost o surpriza si pentru mine. Insa problema ramane aceeasi: chiar si cu acest 1.5% in plus pe dividend yield tot ai iesi sub S&P500 care mai este si o piata dezvoltata. Teoretic ar trebui sa fie invers nu ? N-ar trebui ca riscul sa fie in relatie de directa proportionalitate cu randamentul ….?
In fine, fiecare investeste in ce vrea, in functie de profilul lui de risc. Nu este gresit sa investesti pe bursa din Romania, SUA, Japonia, medie ponderata pe capitalizare globala, sa fii DGI etc, atat timp cat o faci in cunostinta de cauza. Sa dea Domnul ca Romania sa mearga ca racheta in urmatorii 10-15 ani, chiar imi doresc.
Ce-i aia DGI ?
Alta data aventurierule, caci n-am timp.
Apropo, cineva intr-un comentariu imi spunea ca sunt un novice, ce inca are cerneala pe degete. Da, am cerneala pe degete la greu caci toata viata am muncit ca un caine si voi continua sa muncesc cel putin la fel de mult. D-aia am si ajuns sa fiu consultant extern pentru cele mai mari banci private din lume cu focus pe wealth management si risc. Lucrez cu banci din Luxembourg, Elvetia, Singapore sau Hong Kong ce au pragul minimum de intrare pentru un investitor si de 10 milioane de USD. Imi cer scuze ca nu sunt un consultant sau planificator financiar fara cerneala pe degete care cere bani de la romani ca sa le zica el cum sta treaba cu investitiile.
A da, eu o fac pe gratis, am uitat. Stati linistiti ca ori ajung numarul 1 in Romania in 2 ani de la lansare ori inchid pravalia, a doua varianta avand sanse mai mari de reusita. N-am nicio jena in a-mi expune obiectivul public, caci asta inseamna sa ai coloana vertebrala.
Apropo, asa de final, tema de gandire pentru acasa: inainte sa apara carutacubani, hai sa vedem cati vorbeau public in Romania despre fonduri de indecsi de genul MSCI World cu TER de 0.2% sau MSCI emerging markets cu 0.18% TER, sau Global Aggregate Bond cu 0.1% TER si hedge-uit pe deasupra ? Era vreunul ? Nu stiu, eu n-am vazut, o fi fost….
Acum ma duc sa-mi mai manjesc putin degetele cu cerneala. Recunosc ca a inceput sa-mi placa aceasta expresie.
Apropo, nu vreau sa sugerez cuiva sa investeasca in S&P500, eu de exemplu nu investesc in el. Am vrut doar sa compar o piata developed (cea mai mare de altfel), cu una de frontiera, adica Romania. Daca vrei sa stii cum investesc si in ce, nu este niciun secret, poti vedea aici exact cum o fac si de ce.
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Hei, Bogdan, esti in Romania, nu uita. Aici toata lumea se pricepe la tot, iar cel mai usor e sa improsti cu noroi in cel care incearca sa faca ceva pro-bono! Ca sigur ca are el un interes ascuns. Enerveaza-te, dar uita repede, lasa-i sa dea din gura, sa se oftice. Te rog sa ii iei in seama pe oamenii care iti apreciaza munca si te urmaresc cu sufletul la gura! Ei merita cu adevarat asta! Felicitari pentru ceea ce faci si multumesc.
Merci Nic
In principiu ai dreptate sa nu investești in Romania, numai ca pentru romani investiția in BVB este foarte buna (decât nimic oricum este ceva). Exista bariere lingvistice pentru mulți dintre noi iar BVB reprezintă o varianta. In plus comparația pe care o faci nu este relevantă deoarece bursa a scăzut pe final de an și putea foarte bine sa nu se întâmple și este probabil sa-și revină. Îți respect opțiunea, mi se pare ca am de învățat de la tine si aștept sa vad și lucruri mai practice pentru romani.
Îți mulțumesc pentru ceea ce faci.
Cu placere Niculin.
Dar ca idee, toate bursele au cam scazut. De exemplu s&p500 a cazut si el de la 2900 la 2500.
Cainii latra, carutacu bani.ro trece !
🙂
Salut,
Am urmarit si eu comentariile individului ‘cerneala pe degete’ aferente articolului respectiv. M-a frapat metoda incisiva prin care a ales sa se exprime. Ma rog, jigneasca, dupa parerea mea. M-am intrebat care este motivatia din spatele acestui lucru si intrand pe pagina de facebook a acestuia, am inteles. Are un soi de business de consiliere pe investitii. Probabil a vazut in postarea ta o amenintare la adresa businessului si a actionat :). Oricum, dupa cum se exprima nu as lua sfaturi de la un asemenea om nici pentru cum sa traversez strada. De investitii, nu mai spun. Dar revenind, prin comparatie si Valentin este in cauza presupun dar fata de acel individ si-a adus argumentele intr-un mod civilizat. Cinste lui, eu il admir si ca om, nu doar pe partea de investitii. Fara sa jigneasca si sa aplice tactica romaneasca: cu cat tip mai tare, cu atat am mai multa dreptate. In fine, felicitari pentru initiativele tale Bogdan. Iti urmaresc articolele cu interes. Mult succes in continuare!
Bogdan, cum era vorba aceea cu „strugurii la care nu ajung și sunt acri”?… Să fim serioși, se vede valoarea de la o poștă. Felicitări, și un an nou mai bun decât cel care a trecut. O seară bună.
Merci George.
De departe cel mai bun blog de acest gen din Romania. Felicitări!
Merci Catalin.
Salutare Bogdan, trebuie să nu bagi in seama aceste răutăți si comentarii. Esti mult prea citit si cu experienta printre rechinii din piata si din compania based in Switzerland, ca sa te apuci sa comentezi anumiți frustrați.
Faci o treaba excelenta si ti-ai asumat de la început astfel de comentarii asa ca, mergi mai departe pentru ca oricât le-ai explica nu ar intelege. Eu unul investesc pe BVB si RE in Bucuresti dar niciodată nu as comenta felul cum investește altcineva.
Multa bafta si un an 2019 cu reușite, macar la JOB daca nu si in investitii….faci o treaba aproape la fel de buna ca Financial Samurai from San Francisco.
Merci Valentin Dragu. Totusi sper sa am bafta si in investitii 🙂
Nu are sens sa te agiti pentru acele comentarii. La cum se exprima … cine investeste la sfaturile lui nu imi dau seama. Eu investesc de 1 an in BVB(cu un mare minus), am considerat ca este mai usor sa incep cu piata noastra. In 2019 vreau sa aleg si piata internationala asa ca urmaresc articolele tale cu mare interes. Mult succes mai departe!
Merci Marius si bafta in investitii 🙂
Ca de obicei un articol excelent. Din punctul meu de vedere ai deja cel mai bun blog de finanțe din România și îți mulțumesc pentru timpul și efortul depus.
Îți urmăresc toate postările și aștept cu interes maxim articolul sau video blogul promis în care vei explica cea mai buna metoda de a investi în index MSCI pentru un rezident roman.
Continua tot asa pentru ca faci o treaba EXCELENTA!!!!
Merci Mircea.
Am descoperit blogul tau si am citit toate articolele in aceeasi zi. Iti multumesc pentru informatia de calitate pe care o oferi si te incurajez sa continui proiectul pe care l-ai inceput, indiferent de ce comentarii sau piedici intervin. Faci o treaba extraordinara!
Merci Razvan B.
Singurul lucru pe care l-as fi adaugat la comparatie sunt costurile de tranzactionare intr-o parte si in alta. Tu fiind in Belgia ai access la tranzactii cu costuri aproape 0. In Romania, din cate m-am uitat eu pe la brokeri e un cost minim de 25 de euro pe tranzactie, sau 0.5% din tranzactie, care e mai mare.
La sume mai mici de 2000 de euro per tranzactie, genul asta de comision iti omoara return-urile, chiar daca faci o singura tranzactie pe luna. Daca ai 1000 de lei de investit pe luna (250 de euro), nu prea ai cum sa ii investesti in etf-uri internationale prin brokerii din Romania.
Poti investi si din Romania cu 5 eur pe tranzactie de exemplu, nu cu 25. Chiar si mai putin cu putina bataie de cap 😉
Ce broker ofera 5 euro pe tranzactie? Sunt chiar interesata de asta.
**editat***
Domnul CarutaCuBani: am editat pentru ca nu vreau sa fac recomandari pana nu explic cum functioneaza un broker
In primul rand te felicit pentru informatiile pro bono pe care le oferi comunitatii din Romania ! La fel ca si Mircea astept si eu cu interes un articol in care sa explici care sunt solutiile romanilor de a investi in MSCI cu taxe cat mai mici si daca e cazul cum putem evita taxarea pe dividente (evident legal).
Din cate stiu ai si un blog pe engleza, ai putea eventual sa ne lasi un link ? Multumesc!
“… in 2 ani de la lansare ori inchid pravalia, a doua varianta avand sanse mai mari de reusita” , sper ca nu, pentru cei care te urmaresc cu sufeltul la gura.
Eu am inceput sa iti citesc articolele pentru ca ai experienta pe international si lucrezi cu oameni sus pusi. In plus felul cum scrii simplu si la obiect. Si mai faci si activitati pro bono?
Sa raspunzi la comentarii negative – merita consumul de energie? Eu zic ca esti o persoana valoroasa.
Si eu mi-am deschis orizonturile de cand lucrez in strainatate. Aici ma simt apreciata, nu imi amintesc vreun loc in tara unde sa fi fost apreciata.
Imi iubesc tara si nici nu doresc sa ma stabilesc in alta tara. Doar ca nu traiesc suficient de mult pe pamant pana se trezesc oamenii in din Ro sa creasca bunastarea totala a tarii, ca sa se intoarca bunastarea la fiecare roman. Asa ca iau euroii si ii duc pe meleagurile romanesti.
Continua cu aceeasi pasiune ceea ce faci.
Si sper ca a doua profetiein ceea ce priveste blogul tau sa se faca nevazuta.
Toate cele bune.
Multumesc pentru informatiile pe care mi dai si le pot aplica.
Citi specialisti….tot atitea pareri. Pe alocuri contrare
https://stiintabanilor.ro/randamentul-investitiei-la-bvb-bursa-de-valori-bucuresti/
Nu este nimic contrar. Din articolul mentionat reiese ca nu este eficient sa investesti in BVB.
Bursa din bucuresti este o piata frontiera iar bursa din sua este o piata dezvoltata. Piata de frontiera are riscuri MULT mai mari fata de piata dezvoltata.
In investitii randamentul este proportional cu riscul. In cazul articolului mentionat, randamentele fiind aproape la fel, dar riscurile complet diferite, este mai eficient sa investesti in produsul ce ofera risc mai mic. Daca iti zic sa pui banii in banca intr-un cont garantat cu randament de 1% sau s cumperi un apartament (care se degradeaza, poate cadea la cutrem, risc de chiriasi etc) ce iti aduce un radament tot de 1%, in mod evident ai alege contul bancar ca este mult mai sigur si are acelasi randament. Te-ai astepta ca la un apartament sa ai un randament mult mai mare decat un cont bancar caci ai un risc mai mare 😉
Chiar si Valentin, autorul articolului mentionat de tine concluzioneaza: eu personal investesc preponderent pe international si secundar in Romania.
Practic investeste in RO doar datorita home biased-ului.