fbpx

Analiza portofoliu: all seasons propus de Ray Dalio

Sal’tare aventurierule. Astazi este ziua ta norocasa caci ti-am pregatit o surpriza la care lucrez de ceva vreme.

Yeyyy ador surprizele! Despre ce este vorba ?

Odata cu acest articol voi incepe o noua serie in care voi analiza diverse portofolii. Voi face diferite analize utilizand date istorice mergand pana in 1970.

Este vreun motiv pentru anul 1970 ?

Buna intrebare. Pentru ca am vrut sa prind si o perioada de bear market secular, ultima terminandu-se in 1982.. Nu ma prea ajuta daca ma uit doar la perioada care contine numai ultima criza.

De ce ?

Pentru ca nu ar include toate situatiile posibile. Nu am sti cum se comporta portofoliul intr-o bear market secular de exemplu. Plus ca timeframe-ul ar fi prea mic ca sa putem trage o concluzie cat de cat corecta.

De ce nu inainte de 1970 ?

Motivul principal este aurul. Am mai explicat deja de 2 ori  pe acest blog de ce este irelevant sa luam in considerare aurul inainte de anii 70, nu o voi mai face inca o data. Un alt motiv insa trebuie sa recunosc este si faptul ca si pentru anii 1970 a fost foarte dificil sa fac rost de date, d-apoi daca merg mai in spate…

Astfel, sa incepem zic cu unul din cele mai cunoscute portofolii, fiind mediatizat la greu in ultima perioada: all seasons, un portofoliu propus de Ray Dalio si marketat de Tony Robbins. Ca sa fie clar, primul articol din aceasta serie incepe cu All Seasons doar pentru ca este cunoscut multora, insa tin sa precizez ca nu este preferatul meu deoarece sunt altele care in trecut s-au comportat mai bine.

Portofoliul all seasons

Portofoliul propus de Ray Dalio se numeste all weather sau all seasons si are urmatoarea alocare:

 • Actiuni USA Total Stock Market: 30%
 • Obligatiuni
  • Lunga durata (maturitate): 40%
  • Durata (maturitate) medie: 15%
 • Bunuri (commodities): 7.5%
 • Aur: 7.5%

Evolutie portofoliu

In primul rand ar trebui sa ne uitam la cum a evoluat acest portofoliu din 1970 si pana acum.  A scazut, a crescut, ce crezi ?

A crescut!

Hai sa ne  uitam pe graficul de mai jos si sa aflam ce s-a intamplat cu 10.000 USD investiti in 1970 intr-un portofoliu de tip All Seasons.

Se pare ca cei 10.000 USD s-au transformat in aproximativ 750.000 USD in tot acest timp. Uimitor nu ?

Nu se poate… OK, inteleg ca este o perioada lunga de timp dar…nu se poate…

Uite ca se poate aventurierule. Hai, gandeste-te putin. Pe langa faptul ca activele financiare continute de portofoliu au crescut, ce ar mai fi putut contribui la aceasta explozie a sumei investite initial ?

Gata stiu! Inflatia! Intre 1970 – 2018 inflatia a jucat si ea in rol important.

Bravo aventurierule, nu ma dezamagesti. Intr-adevar inflatia a jucat un rol foarte important. Acest lucru este evident pe graficul urmator unde vedem inflatia pe fiecare an din 1970 si pana in 2018.

Astfel, ar fi interesant sa vedem si evolutia neta a portofoliului, adica ajustata inflatiei.

Tot pe plus. In randamente nete, de la 10.000 USD am ajuns la sfarsit de 2018 cu aproximativ 110.000 USD. Not bad, not bad at all Mr. All Seasons.

Evolutie portofoliu in practica

Acum, trebuie sa recunoastem ca situatia expusa nu este tocmai foarte apropiata de modul in care se fac investitiile. In realitate nu investesti deodata 10.000 EUR ca dupa 48 de ani sa te uiti la cum a evoluat portofoliul.

In practica investesti sume lunare/anuale din salariu, iar perioada de investitii vrei sa fie mai mica de 48 de ani. Sa presupunem ca esti angajat si vrei sa investesti anual 12.000 USD timp de 10-30 de ani.

Hai sa complicam putin lucrurile si sa presupunem ca ai deja investiti 50.000 USD, mostenire de la varul Sandel. Glumesc, sunt bani munciti de tine, caci doar nu astepti pomeni!

De unde stii ca nu astept pomeni ?

Caci nu-mi pot imagina asa ceva pentru cineva care citeste blogul carutacubani 😉

Revenind, in cazul expus mai sus, interesant ar fi sa vedem ce s-a intamplat cu evolutia neta a acestui portofoliu (adica ajustata inflatiei) in conditiile in care am fi investit incepand cu toti anii posibil din 1970, pe o perioada maxima de 30 de ani. Evident, daca am inceput din 2000 de exemplu vom merge doar pana in 2018, deci mai putin de 30 de ani.

Ce vedem in graficul de mai sus ? Evolutia portofoliului pe maximum 30 de ani, avand ca data de pornire toti anii posibili din 1970 si pana in prezent.

In mod evident, se observa ca anumite linii se termina inainte de anul de gratie 30. Acest lucru inseamna ca anul de start a fost inainte de 1988. Daca de exemplu anul de inceput a fost 2000, atunci avem, doar 18 ani pana in 2018.

Domnule CarutaCuBani, super grafic, dar….la ce ma ajuta ?

La multe lucruri aventurierule. Sa presupunem ca ai si o tina de economisire. Sa zicem ca ti-ai propus sa economisesti 250.000 USD. Folosind graficul de mai sus poti afla in cat timp minim respectiv maxim poti atinge acea suma.

Dupa cum vezi, am adaugat o lina rosie care reprezinta tinta ta de 250.000 USD. Astfel, se observa ca ai fi atins aceasta suma, in functie de anul in care ai fi inceput (deci de noroc), in minimum 8 ani, respectiv in maximum 13 ani.

Sa zicem ca telul tau e de 500.000 USD.

In aces caz ar fi trebuit sa fi investit intr-un portofoliu de tip Ray Dalio intre minimum 14 ani, respectiv maximum 20.

Cool stuff eh ?

Randamente anualizate

Hai sa mergem mai departe si sa vedem care sunt randamentele medii anualizate pe o perioada de investitii de…10 ani, considerand ca incepem cu investitia in toti anii posibili din 1970 pana in 2009.

In cazul in care nu iti este clar cum se calculeaza randamentul mediu anualizat (RMA):

RMA = (VF / VI)^1/n – 1

unde,

 • VF = valoarea finala a investitiei
 • BV = valoarea initiala a investitiei
 • n = numarul perioadelor (poate fi exprimat in luni, ani etc)

Ce reprezinta graficul de mai sus ? Care a fost randamentul mediu anualizat pe 10 ani daca investitia ar fi inceput in 1970, 1971, 1972….etc.

Observam cu usurinta ca o investitie pe termen de 10 ani a adus cu o exceptie randamente pozitive. Cine a inceput insa in anul 1972 si a tinut portofoliul doar 10 ani, s-a ars, avand un randament mediu anualizat negativ.

Urmeaza o lectie pe care eu o consider foarte importanta. Cum crezi ca arata graficul de mai sus pentru o perioada investitionala de 5 ani ? Hai sa vedem.

Interesant nu ? Daca ne raportam la o perioada investitionala de doar 5 ani, se pare ca au fost mai multe cazuri in care randamentul mediu anualizat ar fi fost negativ, adica am fi pierdut bani.

Daca inca nu ma crezi ca durata are o importanta majora, hai sa vedem ce se intampla pe o detinere de 15 ani.

Dupa cum ne-am fi asteptat: in niciun an nu am fi avut un randament mediu anualizat negativ.

Atentie mare, randamentele expuse sunt nete, deci ajustate inflatiei. Daca ar fi fost adauga si inflatia, randamentele medii anualizate ar fi fost mult mai mari.

Riscul si randamentul mediu anualizat

Acum ca am vazut in mare cam care au fost randamentele, sa vorbim putin si de risc.

Daca ne uitam la randamentul mediu produs de acest portofoliu din 1970, acesta este de 5.4% / an, net, ajustat cu inflatia.

La ce risc a venit ? A venit o deviatie standard de 7.9%. Deviatia standard reprezinta riscul, respectiv volatilitatea portofoliului.

Cel putin la fel de interesant este si de cate ori am fi pierdut bani in toti acesti ani: 27%. Impropriu zis am fi pierdut bani. Mai corect este, de cate ori am avut randament negativ.

Daca ar fi sa vedem pe grafic cam care a fost distributia randamentelor anuale din 1970 ar arata cam asa:

Dupa cum spuneam:

 • In 27% din cazuri am intrat pe taram negativ.
 • In 49% din cazuri am obtinut pana in 10% randament anual
 • In restul de 24% am obtinut randamente de peste 10% dar pana in 30%

Drawdowns

Mergem mai departe si ne uitam la evolutia drawdown-urilor portofoliului.

Domnule CarutaCuBani, ce este drawdown-ul ?

Drawdown-ul nu este altceva decat o scadere a instrumentului financiar (sau al portofoliului in cazul de fata) de la ultimul maxim pana la minim pe o perioada de timp. Acesta este in general exprimat in procente, de sus in jos.  Nu cred ca trebuie sa mentionez ca un drawdown mare reprezinta un risc mare.

Sa vedem cum arata graficul drawdown-urilor acestui portofoliu.

Sau un pic mai cu zoom:

Foarte interesant nu crezi ? Se pare ca cel mai mare drawdown a fost de 16%, not bad.

Cel mai lung insa a tinut 10 ani. Este ceva sa ai rabdare 10 ani pana iesi de pe teritoriul negativ, insa nu-i dramatic.

Vreau sa profit de acest grafic si sa discut de inca un indecs: indecs-ul ulcer. Acesta este un indicator care masoara riscul de cadere in conditiile in care piata se schimba. Interesant este ca acest indecs ia in calcul atat amploarea caderii cat si durata caderii. Indecs-ul creste cand pretul se departeaza de ultimul maxim si scade cand pretul creste pe noi maxime.

OMG Domnule CarutaCuBani, m-ai ametit de tot. Nu mai inteleg nimic.

OK, sorry, my bad. Defect profesional sa intru in detalii. Pe scurt, trebuie sa stii doar atat: cu cat indecs-ul ulcer este mai mare, cu atat dureaza mai mult ca un portofoliu sa revina la ultimul maxim. Nu mai descriu cum se calculeaza ca este mai complicat. Daca exista interes, lasati mesaje si voi descrie cand voi analiza urmatorul portofoliu.

Acestea fiind zise, indecs-ul ulcer pentru acest portofoliu este de 3.6, unul foarte bun de altfel.

Plaja randamentelor medii anualizate pentru o investitie de 10 ani

Acum ca am lamurit si treaba cu riscul, sa punem in practica cunostintele dobandite si sa ne uitam la plaja randamentelor medii anualizate nete (ajustate inflatiei) din 1970 si pana acum.

Hmm, not bad. Avem urmatoarele:

 • randamentul mediu anual net median este de: 5.7%
 • daca am fost norocosi si ne aflam in top 15% avem randament mediu anual net de 8%
 • daca am fost ghinionisti si ne aflam in ultimii 15% avem randament mediu anual net de 3.8%
 • daca ai fi fost cel mai norocos ai fi obtinut un randament mediu anual net de peste 10%

Se vede cu usurinta pe grafic ca daca am tine investitia mai mult de 10 ani, atunci randamentele micute cresc. Inca o data timpul isi arata importanta in investitii.

Sensibilitate

Desigur, nu inseamna ca ce s-a intamplat in trecut se va repeta in viitor. Putem totusi sa tragem niste concluzii si sa ne facem o idee despre cum se comporta un anumit portofoliu.

Un aspect la care imi place sa ma uit este sensibilitatea portofoliului. Cu alte cuvinte cum s-a comportat portofoliul intr-o anumita perioada comparand cu aceeasi perioada precedenta. Ma rog, de fapt se compara perioada precedenta cu urmatoarea perioada. Whatever… Pentru studiul nostru de caz luam o perioada decenta de 10 ani.

Cateva mentiuni:

 • liniile verticale cu gri reprezinta o evolutie peste asteptari fata de perioada precedenta
 • liniile verticale cu orange reprezinta o evolutie sub asteptari  fata de perioada precedenta

Se pare ca cea mai buna performanta a fost cand a evoluat cu peste 10% peste asteptari iar cea mai proasta cu -4.6% fata de perioada precedenta.

Ce nu mi-a placut niciodata la all seasons insa este trendul. Se pare ca in ultimii multi ani de zile, acest portofoliu a tot evoluat mai prost ca inainte. Not so cool.

Concluzie

Desi mi-ar fi placut sa merg mai departe cu analiza, va trebui sa ma opresc aici caci am impresia ca acest articol devine unul mult prea lung si nimeni nu va avea rabdare sa-l citeasca. Voi vedea care este feedback-ul vostru si daca este unul pozitiv, poate pentru viitoarele analize voi adauga mai multe grafice / mai multi indicatori.

Dupa cum vedeti lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par. Pe de alta parte eu consider ca merita sa faci o analiza buna inainte sa incepi sa investesti in ceva. Stii cum zicea cel batran “Nu investi in ce nu intelegi”.

Ma gandesc sa deschid si o rubrica in care sa fac niste studii de caz pe o alocare pe care mi-o trimiteti voi. Vedem.

Domnule CarutaCuBani, nu iti exprimi si tu parerea despre acest portofoliu ?

Aventurierule, prefer sa las graficele sa-ti raspunda la aceasta intrebare. Personal totusi pot spune ca este un portofoliul bun, dar nu este nicidecum preferatul meu. Vom vedea pe viitor altele care performeaza mai bine, uitandu-te la toate aspectele.

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

 

26 thoughts on “Analiza portofoliu: all seasons propus de Ray Dalio”

 1. Multumim pentru analiza, a fost ceva munca la mijloc. Si presimt ca o sa-mi darami niste mituri cu aceasta rubrica! 🙂 Numai bine!

 2. Foarte interesanta aceasta rubrica! Va trebuie sa o recitesc de mai multe ori cu foaia si pixul in mana sa invat si sa inteleg notiunile, caci pentru mine, ca incepatoare, toti acesti indicatori sunt ametitori, insa imi face placere sa stau si sa procesez, aceste articole sunt aur pur 🙂
  Multumesc pentru tot ce faci, te admir mult! Abia astept urmatoarea analiza.

 3. Bogdan, din pacate portofoliul lui Ray Dalio este valabil pentru US. Cum ai replica acest portofoliu cu instrumente in EUR?

  1. Acest portofoliu nu este valabil pentru o tara anume 🙂 Se poate construi acest portofoliu foarte usor si din Europa.
   Intrebarea este daca vrei sa faci acest lucru. Am impresia ca pui problema gresit si vrei sa stii cum, fara sa intelegi ce-ul 😉

 4. Multumim enorm pentru aceasta analiza. De curind am citit cartea lui Tonny Robbins si am aflat de acest portofoliu. Totusi promovarea lui extrem de activa imi da multe semne de intrebare. Asa ca aceasta analiza a cazut exact la momentul potrivit. Sunt la inceput de drum in investitii si invat multe din acest blog, iti multumesc inca o data pentru timpul si energia investita in cresterea educatiei financiare. Imi doresc pe viitor sa fac singur astfel de analize, ti-as fi extrem de recunoscator pentru mai multe detalii referitor la metodologia prin care faci analiza (date primare, formule, etc.). Toate bune!

  1. Cu mare placere Sergiu. Imi pare bine ca ai inceput sa te intereseze investitiile. Sper sa ajungi de cel putin 2 ori mai bun ca mine 😉

 5. Multumim pentru analiza :), f detaliate si utile.
  Cateva corecturi pentru cand ai timp:
  1.drawdown chartul nu se vede bine pe mobil , si nici nu poate fi deschisa poza.
  2.la ultimele texte cu sensibilitatea, liniile gri si portocalii sunt verticale nu orizontale.

  Defect profesional (imi pare rau) sa arat unde sunt buguri.

  Numai bine,
  Liviu

 6. Super, ce fain e cand cineva imi valideaza cu argumente o decizie ce am luat-o din intuitie 😀

  O idee interesanta ar fi sa incluzi ca analiza ceva de dividend growth investing (in caz ca exista strategii cunoscute).
  Eu m-am apucat de luna asta sa studiez exclusiv asta, sper sa ma tina pana la pensie.

 7. Foarte buna analiza! … mai trebuie sa recitesc articolul, e profund. Sunt curios de urmatoarele articole pe acesta tema, si care este portofoliul tau preferat.

 8. Carutacubani este singurul blog din RO pe care il urmaresc. Bravo.
  Am o intrebare offtopic: Daca ai avea 300k eur, cum/cat/in ce ai investi? Pretul la orice pare a fi pe all time high.

  Ai spus ca ai mai multe apartamente in Bucuresti. Cum le manage-uiesti? Ce parere ai despre property manageri?

 9. Super articol! Înțeleg că ultimul grafic ne cam recomanda o reorientare in timpuri cu inflație redusă. Merci mult pentru efortul depus pentru rezultatele oferite benevol. Aștept cu nerăbdare și viitoarele analize! Voie bună!

 10. Am o varsta inaintata deci nu pot sa ma gandesc la perioade investitionale mai indelungate,dar ma bucur ca,exista oameni care doresc sa ajute pe cei dornici sa investeasca.

 11. Ieri citeam cartea lui Tony Robbins: Money – Master the game.
  Si, am inteles ca daca Tony nu vedea filmul ‘Inside Job’ ce a luat premiul Oscar – care atat de tare l-a scos din sarite, mai ales atunci cand Obama(presedintele US de atunci) a numit unii din lupii care odata au mancat oile(banii celor saraci si au indus constient criza din 2008 doar ca cativa oameni sa se imbogateasca) – iar in aceeasi pozitie de pana la criza.
  Daca Tony nu era atat de furios pe sistem, pe un grup de smecheri, pe toata prostia asta de dictatori, nu avea sa piarda 4 ani in interviuri cu cei mai de top, inclusiv cu Ray Dalio, si deci, acest post nu mai aparea nici pana in ziua de astazi… Tre sa stim pe bune cui sa-i multumim 🙂
  – Ca sa aflam aceasta informatie, trebuie sa facem parte din pista rapida(asa o numeste R. Kiyosaki).
  – Pana la publicarea cartii, Money – Master the game, ca sa afli aceste date(publicate de dl CarutaCuBani mai sus), trebuia sa achiti o contributie de 100 mln de $ nerambursabili, si sa dai 5 miliarde (5.000.000.000$) bani, ca sa intri in jocul acesta mare.
  – Fondul lui Ray Dalio administra prin 2013-2014 o suma de 160 Miliarde de $. Pe cand un fond mare administra maxim 15.
  Merci d-le CarutaCuBani inca odata de articol, si – asteptam si analiza unui alt portfoliu! Nu de alta, dar… a cam trecut mai bine de o juma de an si doar portfoliul lui Ray il ai analizat 🙂
  Merci inca odata pentru ceea ce faci pentru noi!

 12. Multumesc pentru analiza dl CarutaCuBani. Invat f. multe pe ce acest blog. Cel mai calitativ din RO . Asteptam cu interes celelalte analize , in special cel preferat de tine! 🙂

 13. Multumesc pt analiza. Atingi detalii esentiale si nu exista articole lungi cand e vorba de banii nostri si de investitii. Prin analizele pe care le faci ne ajuti la mindset-ul de investitii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.